Ο «σπουδαιότερος συνθέτης στον πλανήτη» σύμφωνα με τον Έλτον Τζον –ο Ρούφους Γουέινραϊτ και η «τσαρίνα του μπαλέτου«, Σβετλάνα Ζαχάροβα ετοιμάζουν ξανά βαλίτσες για την Αθήνα και συγκεκριμένα για το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Την εποχή που έχει ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα καταιγίδα ακυρώσεων θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για 18 από τις 28 συνολικά εκδηλώσεις που είχαν ζητήσει να τους παραχωρηθεί το ρωμαϊκό ωδείο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ωστόσο οι εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν στον αρχαιολογικό χώρο μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έγιναν αιτία το Ηρώδειο να παραχωρηθεί μόνο για τον Σεπτέμβριο.

Η αρχή γίνεται με τον Βιολιστή στη Στέγη σε σκηνοθεσία Ρομπ Ρουγκιέρο με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τη Ρένια Λουϊζίδου που θα παιχτεί στις 29 Αυγούστου. Ακολουθεί στις 30 η συναυλία «Ρυθμοί της Μεσογείου» με τον Βασίλη Σκουλά και 25μελές χορευτικό συγκρότημα από την Παλαιστίνη.
Οι «Νεφέλες» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Στέλιο Μάινα θα παρουσιαστούν την 1η Σεπτεμβρίου και στις 3 του μηνός οι «Εκκλησιάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Δυο μέρες αργότερα σειρά παίρνει ο «Αίας» με την υπογραφή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τους Νίκο Κουρή και Μαρία Πρωτόπαππα, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου οι «Αχανρής» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

Στις 8 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου και την επομένη η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με τους Νικήτα Τσακίρογλου και Ιωάννα Παππά. Στις 11 Σεπτεμβρίου έχει σειρά ο «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου με τους Τάσο Νούσια και Γεράσιμο Γεννατά.

Ο Ρούφους Γουέινραϊτ έρχεται στα καθ ημάς –στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – στις 15 Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσει το έργο του «Prima Donna» που έχει ως άξονα τη Μαρία Κάλλας και για την ανανεώμενη εκδοχή του που θα δούμε κι εμείς στην Αθήνα έχει συνεργαστεί με τη διάσημη φωτογράφο Σίντι Σέρμαν και με τον κινηματογραφιστή Φραντσέσκο Βετζόλι.
Στις 17 Σεπτεμβρίου καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανέβει στην ορχήστρα του ρωμαϊκού ωδείου η Σβετλάνα Ζαχάροβα και ο βιολονίστας Βαντί, Ρεπίν, ενώ στις 19 ο ελληνικής καταγωγής γάλλος συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά έρχεται κουβαλώντας στις αποσκευές του τη μουσική του για τον κινηματογράφο.

Η γεννημένη στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, με καταγωγή από τη Νέα Γουινέα και την Κούβα, Κόντσα Μπουίκα συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 20 Σεπτεμβρίου. Οι «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη από το Εθνικό Θέατρο θα παιχτούν στις 22 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα δώσει συναυλία ο Νότης Μαυρουδής.

Στις 25 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Διόνυσος» και την επομένη «Τα μεγάλα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου» με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αφροδίτη Μάνου, μεταξύ άλλων, ενώ ο Σεπτέμβρης ενδέχεται να κλείσει με την μουσική παράσταση των Ιmam Baildi, τα έσοδα της οποία θα διατεθούν στην ένωση «Μαζί για το παιδί».

Ενδέχεται, λέμε, διότι σε εκκρεμότητα είναι η παράσταση του Χοσέ Κούρα, που ίσως αντικαταστήσει συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, η οποία αν και εγκρίθηκε, τελικώς οι διοργανωτές απέσυραν το αίτημα. Επίσης δεν αποκλείεται μέσα στον Σεπτέμβριο να φιλοξενηθεί τελικά και μουσικό αφιέρωμα στον Ντέμη Ρούσο.