Ενας εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο εορτάζων είχε χρόνια στο κουρμπέτι. Οι πρόσφατες βέβαια εκδηλώσεις της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, τα μόλις πέντε χρόνια της τιμούσαν. Λίγοι με αυτή την ηλικία και υποδομή θα μπορούσαν να διοργανώσουν εκείνη τη συζήτηση στο καφέ Φλοράλ στα Εξάρχεια, με θέμα «Crime, Noir, Pulp και άλλα αστυνομικά μυστήρια», μια άλλη στο βιβλιοπωλείο Επί λέξει στην Ακαδημίας για «Το αστυνομικό στο θέατρο και το ραδιόφωνο» ή μια τρίτη στο μπαρ Abodé στην Πλατεία Αγ. Ασωμάτων με τίτλο «Comics σε noir αποχρώσεις». Τα μέλη της Λέσχης όμως τα κατάφεραν. «Με χαροποίησε και η προσέλευση, που ήταν μεγάλη, παρά τις δυσκολίες των ημερών» λέει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και γραμματέας της Γιάννης Ράγκος. «Στα θέματα που επιλέξαμε, πετύχαμε διάνα. Αυτή είναι και η λογική μας: να κάνουμε πράγματα που ενδιαφέρουν το κοινό».

Το μυστικό της επιτυχίας μπορεί να βρίσκεται στις απαρχές της ιστορίας και του οράματός τους. Τον Απρίλιο του 2010, οι είκοσι πέντε έλληνες συγγραφείς που υπέγραφαν την ιδρυτική πράξη της Λέσχης, είχαν μεν σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τη συλλογή και την καταγραφή στοιχείων που την αφορούν και την επικοινωνία των ελλήνων συγγραφέων με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό, δεν έλειπε όμως και η παρεΐστικη, η φιλική διάθεση.

Η ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ. «Εγώ που ανήκω στη «μεσαία γενιά» είχα και την τύχη να γνωριστώ με συγγραφείς που διάβαζα, όπως ο Ανδρέας Αποστολίδης, η Τιτίνα Δανέλη, η Αθηνά Κακούρη, ο Φίλιππος Φιλίππου» λέει ο Ράγκος. «Και σίγουρα δεν μπορώ να ξεχάσω περιστατικά όπως μια μάζωξη στο Sofia’s στη Βαλαωρίτου, όπου οι θαμώνες μας άκουγαν αποσβολωμένοι να τσακωνόμαστε για το αν είναι ο Οιδίποδας το πρώτο νουάρ».

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, στα πέντε χρόνια της η Λέσχη δεν κατάφερε και λίγα. Η έκδοση τριών συλλογικών τόμων με πρωτότυπα διηγήματα των μελών της, τα «Είσοδος κινδύνου» (Μεταίχμιο), «Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα» (Καστανιώτης) και «Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο» (Τόπος), είναι μόνο ένα από τα κατορθώματά της. Ενα άλλο ήταν μια μεγάλη εκδήλωση για τον πατριάρχη του ελληνικού νουάρ Γιάννη Μαρή –«ύστερα από αυτό, το ενδιαφέρον στο πρόσωπό του από εφημερίδες, περιοδικά ή το κοινό αναζωπυρώθηκε» λέει ο Ράγκος. Και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα: εκείνη η έκθεση στο μπαρ Abodé αρχικά, με έργα μεταξύ άλλων των Βάλιας Καπάδαη, Παναγιώτη Μητσομπόνου, Παναγιώτη Τσαούση και Βέρας Καρτάλου, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Ιουνίου. «Για το φθινόπωρο, σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τη σχέση της αστυνομικής λογοτεχνίας με άλλες τέχνες» καταλήγει ο Ράγκος. «Ισως κάνουμε κάτι για τη σχέση της με τον κινηματογράφο».