Φαίνεται ότι το Βρετανικό Μουσείο ζήλεψε τη δόξα του μεγάλου αντιπάλου του –επί ευρωπαϊκού τουλάχιστον εδάφους -, του Λούβρου, και αποφάσισε να στείλει και εκείνο τους θησαυρούς του στο Αμπου Ντάμπι. Και μπορεί να μην ετοιμάζει παράρτημα με το λογότυπό του, όπως κάνει το Λούβρο, όμως τελικά πήρε τη μεγάλη απόφαση –σύμφωνα με δημοσίευμα της «Art Newspaper» –και μάλιστα δεν θα δανείσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 100 αντικείμενα, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά τουλάχιστον 500, και μάλιστα για πέντε χρόνια, με το αζημίωτο, αρχής γενομένης από το 2017.

Ενα κυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο (2600-2400 π.Χ.), μία χρυσή θήκη ξίφους και το ασημένιο ειδώλιο ενός πέρση βασιλιά από τον περίφημο θησαυρό του Ωξου –το σημαντικότερο σύνολο μεταλλοτεχνίας της εποχής των Αχαιμενιδών –κοσμήματα των Φοινίκων, επιτύμβια ανάγλυφα των Ασσυρίων, πορτρέτα Φαγιούμ, αρχαιότητες από την Ινδία, μινιατούρες των Μογγόλων, ελληνικά και ρωμαϊκά κοσμήματα, αντικείμενα της βυζαντινής περιόδου, πορσελάνες της δυναστείας των Μινγκ και χειρόγραφα από την Ιαπωνία είναι μερικά μόνο από τα έργα τέχνης που θα ταξιδέψουν 5.500 χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο.

Ως πιο πολύτιμα ξεχωρίζουν τα αντικείμενα που προέρχονται από την Ασσυρία, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Ιράκ. Κορυφαία, δε, θεωρούνται τα επτά ασσυριακά ανάγλυφα, ανάλογα με εκείνα που κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές τον Απρίλιο στην αρχαία πόλη Νιμρούντ και κυρίως εκείνο που απεικονίζει τον βασιλιά Ασουρμπανιπάλ με τη σύζυγό του στον κήπο να απολαμβάνουν τους ήχους της άρπας και προέρχεται από το βορειοδυτικό παλάτι της Νιμρούντ, που ανατίναξαν τα μέλη του ISIS. Τα αριστουργήματα από το Βρετανικό Μουσείο –ορισμένα ανήκουν στη λίστα με τα 5.000 πιο σημαντικά του εκθέματα –θα φιλοξενηθούν στο Εθνικό Μουσείο Ζαγιέντ, κτίριο που υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Νόρμαν Φόστερ και βρίσκεται στο νησί Σααντιγιάτ, δίπλα στα παραρτήματα του Λούβρου και του Γκούγκενχαϊμ.

Η είδηση ότι το Βρετανικό Μουσείο θα δανείσει αντί αγνώστου αντιτίμου αντικείμενα από τις συλλογές του και μάλιστα όχι μόνο από τις αποθήκες, αλλά και από τις προθήκες του για μεγάλο χρονικό διάστημα –και όχι, ως είθισται για περιοδικές εκθέσεις, για έξι μήνες –ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις. Και ίσως αυτός είναι ο λόγος που το Βρετανικό Μουσείο επισήμως αρνείται να την επιβεβαιώσει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε επικοινωνία που είχε το «ΝΣυν» με το Βρετανικό Μουσείο μας είπαν ότι «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι συζητήσεις με τους συναδέλφους από το Αμπου Ντάμπι σχετικά με το ποια αντικείμενα θα δανείσουμε και για πόσο χρονικό διάστημα» επισημαίνοντας ότι η προκαταρκτική επιλογή γίνεται κυρίως από αντικείμενα που προέρχονται από τις αποθήκες».