Τα καλύτερα εστιατόρια μουσείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρουσιάζει σε εκτενές αφιέρωμα η βρετανική εφημερίδα The Telegraph και ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Θόρτνον.

Το εστιατόριο του «μεγαλοπρεπούς Μουσείου της Ακρόπολης», όπως το χαρακτηρίζει, βρίσκεται στον δεύτερο όροφο και μπορεί κάποιος να φάει με θέα την Ακρόπολη, η οποία αποτελεί απόδειξη για τις δόξες του αρχαίου πολιτισμού. «Εδώ μπορείτε να απολαύσετε είτε ποτό, είτε πλήρες γεύμα με βάση τα φρέσκα, τοπικά προϊόντα. Τις Παρασκευές το εστιατόριο παραμένει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα.

Στο δεύτερο όροφο τουΜουσείου Μπενάκη βρίσκεται ένα καφεστιατόριο, το οποίο εκτείνεται έως την ταράτσα αυτού του πανέμορφου νεοκλασικού κτιρίου. Από εκεί εντυπωσιακή είναι η πανοραμική θέα του κτιρίου της Βουλής, του Εθνικού Κήπου και της Πλατείας Συντάγματος. Πιείτε τον καφέ σας, φάτε ένα σνακ ή χαλαρώστε και σερβιριστείτε ολόκληρο μενού τριών πιάτων. Τις Πέμπτες το εστιατόριο του μουσείου είναι ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα.

ΤοΜουσείο Ισλαμικής Τέχνης, που βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και αποτελεί παράρτημα του Μπενάκη, διαθέτει καφέ του παρέχει πεντακάθαρη θέα στην Ακρόπολη, η οποία εκτείνεται από την Πνύκα και το νεκροταφείο του Κεραμεικού έως και τον Πειραιά.

Μπορείτε επίσης να χαλαρώσετε σε ένα ακόμη πιο ήσυχο μέρος εκτός του κέντρου της πόλης και συγκεκριμένα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή. Εδώ θα βρείτε ένα κομψό, ανακαινισμένο και μικρό καφέ το οποίο σερβίρει αφεψήματα με αυθεντικές μεσογειακές γεύσεις.

Το πιο κατάλληλο μουσείο για να επισκεφτείτε εάν έχετε μαζί σας παιδιά, είναι το καφεστιατόριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το οποίο χαρακτηρίζει ο Ντέιβιντ Θόρτνον «μικρό παράδεισο»! Εκεί, μπορείτε να παραγγείλετε ελαφρά σνακ ή ολόκληρα γεύματα. Μάλιστα, το σημείο που λατρεύουν τα παιδιά σε αυτό το μουσείο είναι το Κέντρο Γαία.

Το Νομισματικό Μουσείο, εκτός από τις εξαιρετικές συλλογές οι οποίες περιγράφουν ολόκληρη τη νομισματική ιστορία της Ελλάδας, διαθέτει ένα υπέροχο κήπο, στο οποίο σερβίρονται καφές και ελαφρά γεύματα.

Μουσεία Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διαθέτει εστιατόριο με πιάτα υψηλής ποιότητας και πολλές επιλογές. Στον υπαίθριο χώρο με θέα τη θάλασσα, μπορεί κάποιος να απολαύσει από ένα απλό καφέ με ένα πρωινό, έως ένα πλήρες γεύμα πέντε αστέρων και μάλιστα υπό το φως των κεριών. Τα πιάτα είναι μεσογειακά, με ιταλικό προφίλ και νότες από γαλλική κουζίνα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (NOESIS) μόνο και μόνο για να απολαύσουν τη θέα του εστιατορίου που βρίσκεται στην ταράτσα αυτού του σύγχρονου κτιρίου. Το Planetarium Barestau έχει πανοραμική θέα του κόλπου της Θεσσαλονίκης και σερβίρει χυμούς, ποτά, και ολόκληρα γεύματα.

Ένα αίθριο που βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο σπάνιες αρχαιότητες, αγάλματα και μωσαϊκά, είναι το τέλειο μέρος για να απολαύσετε ένα καφέ ή κρασί, μετά την ξενάγησή σας στο Αρχαιολογικό ΜουσείοΘεσσαλονίκης.