Δεν τη βλέπουμε γύρω μας άλλα ήδη έχει ξεκινήσει. Δεν είναι κάποιου είδους φυτό, αλλά ήδη «καλλιεργείται» στην Αθήνα. Και σίγουρα δεν είναι διαστημόπλοιο που θα προσγειωθεί ανάμεσά μας. Τουλάχιστον αυτή είναι η «επίσημη» περιγραφή για μία από τις μεγαλύτερες εικαστικές διοργανώσεις παγκοσμίως, τη μόνη εφάμιλλη της Μπιενάλε της Βενετίας, την Documenta, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ της Γερμανίας.

Μετά τη συνεργασία της με την Καμπούλ το 2012, η 60ετής διεθνής έκθεση ετοιμάζεται να συνεργαστεί το 2017 με την Αθήνα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με διπλό στόχο: να μάθει από την ελληνική πρωτεύουσα –όπως είναι και ο υπότιτλος της επερχόμενης διοργάνωσης –και να καλύψει την απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Ελληνες επαναφέροντας τις σχέσεις των δύο λαών σε προ Μνημονίων επίπεδα.

«Επιλέξαμε την Αθήνα επειδή είναι μια γεωγραφική θέση με ακραίες αντιθέσεις, φόβους και ελπίδες, που παλεύει με τις σκληρές συνθήκες της κρίσης. Εδώ υπάρχουν προκλήσεις, όπως η παράνομη μετανάστευση ή η καταστροφή των σχέσεων που σύντομα θα αντιμετωπίσει ολόκληρη η Ευρώπη» εξήγησε χθες για πρώτη φορά στους έλληνες δημοσιογράφους και εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων με τους οποίους επιδιώκει συνεργασία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Ανταμ Σίμτσεκ.

Τι περιμένουν να μάθουν οι Γερμανοί από την Αθήνα; «Κάτι που δεν ξέρουμε» λέει ο Σίμτσεκ. «Δεν μας ενδιαφέρει η καλλιτεχνική απεικόνιση του τρόμου, ούτε η πορνογραφία διά του χλευασμού των φτωχών».

«Η Αθήνα γίνεται το φόντο, ο καμβάς, το πλούσιο αφηγηματικό πεδίο της Documenta 14» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ ο δήμαρχος του Κάσελ Μπέρτραμ Χίλγκεν δεν έκρυψε ότι υπάρχει σκεπτικισμός στη Γερμανία μήπως χάνεται κάτι από τη διοργάνωση προς όφελος της Αθήνας, τονίζοντας ωστόσο ότι τελικά η συνεργασία με την Αθήνα αντιμετωπίζεται όχι ως απώλεια, αλλά ως διπλασιασμός των εμπειριών.

Στην Αθήνα για τις 100 ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση το 2017 δεν θα έρθουν μόνο έργα τέχνης αλλά και 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ άγνωστο είναι προς το παρόν το ποσό που θα απαιτηθεί από την ελληνική πλευρά.