Δικαίως το «σκάνδαλο με τα τακούνια» έχει προκαλέσει σάλο στις Κάννες.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι άνθρωποι της ασφάλειας στο Palais, όπου διεξάγονται οι επίσημες πρεμιέρες των ταινιών, έδιωχναν γυναίκες επειδή δεν φορούσαν τακούνια.

Το θέμα πήρε νέα τροπή από τη μαρτυρία παραγωγού με ακρωτηριασμένο πόδι, η οποία ανέφερε ότι της είπαν ότι δεν μπορεί να μπει στην ταινία επειδή φορούσε… ίσια παπούτσια.

Μιλώντας στο BBC 5, η Βαλέρια Ρίχτερ είπε ότι άνθρωποι της ασφάλειας τη σταμάτησαν στο κόκκινο χαλί, έδειξαν τα παπούτσια της και της είπαν: «Όχι, όχι, αυτό δεν γίνεται, δεν μπορείτε να μπείτε μέσα έτσι».

Η Β.Ρίχτερ, η οποία κατάφερε τελικά να μπει στην αίθουσα και να παρακολουθήσει την ταινία, μίλησε μετά τις καταγγελίες ότι δεν επετράπη η είσοδος σε γυναίκες που δεν φορούσαν ψηλοτάκουνα.

Μιλώντας στο BBC, η παραγωγός είπε ότι δεν φοράει τακούνια, καθώς δεν μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία της, αφού της ακρωτηρίασαν το μεγάλο δάχτυλο και τμήμα του αριστερού τους ποδιού.

Η ίδια κατήγγειλε ότι άνθρωποι της ασφάλειας του Φεστιβάλ την σταμάτησαν τέσσερις φορές ενώ προσπαθούσε να μπει στην αίθουσα για να παρακολουθήσει τη νέα ταινία του Γκας Βαν Σαντ.

«Έδειξαν το παπούτσι μου και κουνούσαν τα δάχτυλα σε μένα» είπε. «Ήταν φανερό ότι τα παπούτσια μου είχαν προκαλέσει θέμα» δήλωσε.

«Φυσικά, μπορούσα να κουνήσω το πόδι μου σε αυτούς και αυτό θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση λίγο αμήχανη, γιατί οπτικά ήταν φανερό ότι είχα λόγο (που δεν φορούσα τακούνια» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αν και κατάφερε τελικά να μπει, πολλές γυναίκες συνάδελφοί της που δεν φορούσαν τακούνια δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα.

Από την πλευρά του, το Φεστιβάλ αρνείται ότι τα τακούνια είναι μέρος του επίσημου ενδυματολογικού κώδικα -ιδιαίτερα αυστηρού για τις εμφανίσεις σε κόκκινο χαλί- και εκπρόσωπός του τόνισε ότι το Φεστιβάλ υπενθύμισε το γεγονός αυτό σε ταξιθέτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα έχει λήξει.

«Αβάσιμη» χαρακτήρισε τη φήμη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, λέγοντας ότι ο κανόνας είναι ότι απαγορεύεται το κάπνισμα και ότι το ένδυμα πρέπει να είναι επίσημο.