Τα βλέμματα των απανταχού κινηματογραφόφιλων είναι στραμμένα στις Κάννες, αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο το Αίγιο κατάφερε να κλέψει κάτι από τη διεθνή λάμψη. Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Αλεξάντερ Πέιν επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του μαζί με την μητέρα του Ευαγγελία Παπαδοπούλου όπου είχε θριαμβευτική υποδοχή από συντοπίτες και συγγενείς, οι οποίοι τιμούσαν έναν Αιγιώτη που έφτασε μέχρι τα Οσκαρ (έχει κερδίσει βραβείο διασκευασμένου σεναρίου για το «Πλαγίως» και τους «Απογόνους»).

«Δεν είμαι ο μόνος Αιγιώτης που πήρε Οσκαρ» έσπευσε πάντως να διορθώσει ο ίδιος. «Ηταν και ο Ερμής Παν – Παναγιωτόπουλος, το δεξί χέρι του Φρεντ Αστέρ (σ.σ. πήρε βραβείο καλύτερης χορογραφίας, το οποίο πλέον έχει καταργηθεί, για την ταινία «A damsel in distress» το 1937). Οπότε στον κινηματογράφο την Αιγιαλεία εκπροσωπούμε ο Παν, εγώ και η Μαρία Καλλιμάνη». Αποκάλυψε μάλιστα ότι με τη γνωστή ηθοποιό τους συνδέει μακρινή συγγένεια.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου και την ξενάγησή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου ο σκηνοθέτης γευμάτισε σε κοντινό οινομαγειρείο και αποκάλυψε ότι η αδυναμία του ήταν τα αμπελοβλάσταρα –τα τρυφερά κλωνάρια που συγκρατούν τα φύλλα του αμπελιού, σπεσιαλιτέ του Αιγίου.

Οι συγκινητικές στιγμές, όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες εκδηλώσεις, ήταν πολλές. Σε μία από αυτές τα εξαδέλφια του φρόντισαν να φτάσει στα χέρια του μια φωτογραφία με τη μητέρα του από την πρώτη επίσκεψή του στο Αίγιο το 1966, όταν ήταν πέντε ετών.

Η εικόνα είναι τραβηγμένη στο φωτογραφείο που είχε ανοίξει ο παππούς του, το οποίο πούλησε όταν έφυγε για την Αμερική. Στα χέρια του Πέιν την παρέδωσε ο σημερινός ιδιοκτήτης του Μπάμπης Ρηγόπουλος, ο οποίος το 1967 αγόρασε το μαγαζί και το μετέτρεψε σε κατάστημα υαλικών.

Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. «Ο παππούς μου δεν πήγε σε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, αλλά διάλεξε μια μικρή επαρχιακή, την Ομάχα της Νεμπράσκα» είπε ο διάσημος σκηνοθέτης, θυμίζοντας φυσικά και την ομότιτλη ταινία που γύρισε το 2013 (και την οποία παρακολούθησε στην τιμητική εκδήλωση μαζί με Αιγιώτες). «Λέω λοιπόν πάντα ότι η Νεμπράσκα είναι το Αίγιο των ΗΠΑ και το ανάποδο».

Οι ερωτήσεις για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έλειψαν, αλλά ο Πέιν προτίμησε να κάνει έναν έμμεσο σχολιασμό: «Με τη μητέρα μου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, που έχει εξαιρετικά εκθέματα για την υγεία και την ιατρική στην αρχαία Ελλάδα.

Μιλούσαμε με την υπεύθυνη του μουσείου και μας έλεγε ότι ο διεθνής Τύπος ασχολείται μόνο με την οικονομική κρίση της Ελλάδας και όχι με τον τεράστιο πολιτισμό της. Αυτό μας λύπησε».

Στο τέλος, αποκάλυψε τα άμεσα σχέδιά του για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, τη δυσκολία να βρεθούν τα χρήματα, αλλά και την επιθυμία του να στήσει τον κινηματογραφικό του φακό στην ιδιαίτερη πατρίδα του: «Θέλω να κάνω ταινία στην Ελλάδα, το έχω πει τόσες πολλές φορές που πλέον δεν με πιστεύουν! Ολα όμως εξαρτώνται από το σενάριο. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η επιθυμία μου και μετά, φυσικά, το σενάριο».