Θα μπορούσε να θεωρηθεί απλώς ως το προϊόν ενός μαθήματος, αφού πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός μαθητικού συνεδρίου. Είναι όμως κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι η εικαστική άποψη μιας νέας γενιάς για έναν κλασικό Έλληνα πεζογράφο του 19ου αιώνα, είναι επίσης μια σειρά νέων πορτρέτων του και έργων εμπνευσμένων από αυτόν που θα άξιζε να τα δούμε και στην Ελλάδα, αφού ως τώρα παρουσιάστηκαν μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Η σύγχρονη εικαστική αποτύπωση της μορφής του Γεώργιου Βιζυηνού, για την οποία ο λόγος, μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αφού ο συγγραφέας από τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης συνδύαζε πάνω του πολλά: την άνεση του πολυταξιδεμένου και με πολύ καλές σπουδές στην Ευρώπη συγγραφέα, την αύρα της κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης, την εξοικείωση με το διαφορετικό. Ενώ δεν έλειψε στη ζωή του και η έχθρα μιας Αθήνας που δεν είχε συνείδηση του επαρχιωτισμού της, όπως και το δραματικό φινάλε, στο Δρομοκαΐτειο.

Εργο της Χριστίνας Μαισόφοιης

Αποτυπώθηκαν όλα αυτά στα έργα φοιτητών και αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών που συμμετείχαν με παράλληλη έκθεση στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο «Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν», που οργανώθηκε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη από το Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης. Οι καλλιτέχνες έκαναν, όπως λένε οι ίδιοι, «ένα χρωματικό ταξίδι, μια εικαστική συνομιλία με την ποίηση και την πεζογραφία του, μια άλλη προσέγγιση της προσωπικής του περιπέτειας».

Εργο της Φιλιώς Σαμψάκη

Την έκθεση οργάνωσε το Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ με διευθυντή τον Καθηγητή Μάριο Σπηλιόπουλο και με επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας Ερατώς Χατζησάββα.

Οι καλλιτέχνες, φοιτητές και απόφοιτοι της ΑΣΚΤ, που συμμετείχαν, είναι:

Κώστας Βαλιούτης, Κρίστη Γρηγορίου, Ανδριάνα Δαούτη, Ελένη Θεοδωροπούλου, Ελίνα Θεοδωροπούλου, Σοφία – Ρόουζ Κοσμίδου, Χριστίνα Κουσουλίδου, Αγγελική Λόη, Χριστίνα Μαισόφοιη, Μαρίνα Μαλτέζου, Βιβή Μήλιου, Ευδοξία Μπακάλη, Πέννυ Μονογιού, Παρασκευή Μουστάκα, Liberty Peterson, Αλεξάνδρα Πετρανάκη, Φιλιώ Σαμψάκη, Βάσω Τζούτη, Γεωργία Τσίπουρα, Νίκος Παπαδόπουλος, Κωνσταντής Παπαμαργαρίτης, Χρήστος Παπασωτηρίου, Παναγιώτα Χάλαρη, Βίβιαν Χαλκίδη.