Αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ «επειδή θα είναι μια ευκαιρία για το σχολείο μας να βγει από τον μικρόκοσμό του –το νησί μας». «Επειδή θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε μια αρχαία τραγωδία στον φυσικό της χώρο». Είναι δύο από τις απαντήσεις που έδωσαν 162 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές από ελληνικά και ξένα σχολεία, πανεπιστήμια και θεατρικές ομάδες όταν ρωτήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο 1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων που διοργανώνει από σήμερα ώς την Κυριακή το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αρχαία Ολυμπία.

«Αντιγόνη», «Βάκχες», «Πέρσες», «Ελένη», «Εκάβη» είναι μερικές από τις παραστάσεις που επέλεξαν να παρουσιάσουν οι έντεκα θεατρικές ομάδες (επτά από την Ελλάδα και τέσσερις από το εξωτερικό), στο πλαίσιο του προγράμματος «Το αρχαίο δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα» που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Ορισμένες από αυτές παρακολούθησαν σχετικά εργαστήρια και σεμινάρια που προσφέρει το πρόγραμμα για να προετοιμάσουν την παράστασή τους, ενώ άλλες την προετοίμασαν ανεξάρτητα. Ο νέος αυτός θεσμός απευθύνεται σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας, της ομογένειας και του εξωτερικού, ενώ οι στόχοι και τα οφέλη για τους συμμετέχοντες είναι πολλαπλά, τόσο για τη χώρα όσο και για την Αρχαία Ολυμπία, από τους σπουδαιότερους και πιο αναγνωρίσιμους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στη Λήμνο παρουσιάζει την «Εκάβη» του Ευριπίδη, όπως και το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας. Την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή επέλεξε το 1ο Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας Εβρου, το Γυμνάσιο Παξών την «Ελένη» του Ευριπίδη, ενώ την «Αλκηστη» του ίδιου τραγωδού επέλεξαν το 11ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου στην Αθήνα και το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου από τη Λήμνο. Το Γενικό Λύκειο Επισκοπής από το Ηράκλειο Κρήτης παρουσιάζει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» μια σύνθεση αποσπασμάτων οκτώ τραγωδιών υπό τον τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως», το Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας το εικαστικό δρώμενο – εγκατάσταση «Στον σταθμό της Αρχαίας Ολυμπίας» και το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης «Τη Σοφία αγαπώ» με αφορμή τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη. Από τις διεθνείς συμμετοχές, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Balliol College) παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, το τουρκικό Πανεπιστήμιο του Τσανάκαλε Onsekiz Mart (Τμήμα Καλών Τεχνών – Ερμηνευτικής) τους «Πέρσες» του Αισχύλου, το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης από την Πάφο της Κύπρου την παράσταση «Σε κάποιο νησί… Αντιγόνη», βασισμένη φυσικά στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

ΠΡΟΒΟΛΗ «ΤΡΩΑΔΩΝ». Παράλληλα με τις παραστάσεις, θα «τρέχουν» εικαστική εγκατάσταση μαθητών από το Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας, με αφορμή τους ήρωες αρχαίων ελληνικών έργων, και έκθεση κοστουμιών και φωτογραφίας από τα γυρίσματα και στιγμιότυπα των ταινιών «Ιφιγένεια», «Ηλέκτρα» και «Τρωάδες» του Μιχάλη Κακογιάννη. Αύριο Πέμπτη προβάλλεται μάλιστα η τελευταία ταινία στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρχαίας Ολυμπίας και την Παρασκευή το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κωστή Ζουλιάτη «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» που είναι αφιερωμένο στο έργο τής ιδιαίτερα σημαντικής και πολυσύνθετης αυτής προσωπικότητας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

INFO

1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων,έως 10 Μαΐου στο Θέατρο Δάσους Δρούβα, Αρχαία Ολυμπία. Σε όλες τις παραστάσεις, τις προβολέςκαι τις εκθέσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη