Για όγδοη χρονιά, το Outview Film Festival θα φιλοξενήσει και πάλι τους αθηναίους κινηματογραφόφιλους. Λογικό: η queer θεματολογία προσφέρεται για ταινίες ανένταχτες, αναρχικές, εκρηκτικές. Οχι πως θα εντάσσαμε το «Pride» σε αυτή την κατηγορία, αλλά και πάλι η ταινία του Μάθιου Γουάρκους είναι μια από τις πιο feelgood της χρονιάς, φτάνει εδώ αναγνωρισμένη και «ακαδημαϊκώς» από τη Βρετανική Κινηματογραφική Ακαδημία και θα ανοίξει το Φεστιβάλ αύριο στις 20.30. Στο φιλμ, μια ομάδα ομοφυλόφιλων λονδρέζων ακτιβιστών φτάνει σε μια μικρή πόλη της Ουαλίας για να συμπαρασταθεί σε μια χούφτα απεργούς ανθρακωρύχους και στις οικογένειές τους, που πεισματικά αντιστέκονται στη θατσερική πολιτική της εποχής –θα προλογίσει ο Γιώργος Καπουτζίδης μαζί με συντελεστές της τηλεοπτικής σειράς Εθνική Ελλάδος.

Η ταινία της λήξης, αν με ρωτάτε, έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον: πρόκειται για την τουρκική «ZENNE Dancer», εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του ακτιβιστή Αχμέτ Γιλντίζ που δολοφονήθηκε στα 26 του από τον –ομοφοβικό –πατέρα του το 2008. Το φιλμ σκηνοθετήθηκε από τους Κανέρ Αλπέρ και Μεχμέτ Μπινάι και είχε αξιοσημείωτη πορεία σε διεθνείς διοργανώσεις. Μη χάσετε επίσης το αφιέρωμα στην γκέι γαλλική πορνογραφική κουλτούρα των ’70s, που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου, παρουσία του πρωτοπόρου φιλμογράφου Φιλίπ Βαλουά, τον οποίο και θα συστήσει στο αθηναϊκό κοινό ο Πάνος Χ. Κούτρας, ο δημιουργός της «Στρέλλας» και του «Xenia». Εκτός από τις ταινίες μυθοπλασίας, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Mondo Homo: A Study of French Gay Porn in the 70’s» (2004) του Χερβέ Ζοζέφ Λεμπρούν, που καταγράφει το γαλλικό γκέι πορνό από το 1975 έως το 1983.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι πραγματικά υπεράριθμες και ο χώρος δεν μας φτάνει. Θα αναφέρουμε όμως την εμπνεόμενη από το έργο του Μπρους Λα Μπρους (οι παλαιοί επισκέπτες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξέρουν!) έκθεση φωτογραφίας του Μενέλα, το New York City Inferno Party στο Alexander Sauna, εμπνεόμενο από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ για την S/M & leather σκηνή της Νέας Υόρκης (θυμάστε το «Ψωνιστήρι»;), τη γαστρονομικού ενδιαφέροντος εκδήλωση που θα ακολουθήσει την προβολή της βραζιλιάνικης ταινίας «Reaching for the Moon» (αφιερωμένη στη μνήμη της ακτιβίστριας Σούζι Κάπο από τη Βραζιλία) και το «»Take me to Tel Aviv» party» που θα κλείσει τη διοργάνωση. Το Βραβείο Κοινού, τέλος, θα αναδειχθεί μέσα από τις ειδικές κάρτες ψηφοφορίας στην Ταινιοθήκη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και θα ανακοινωθεί στο site του (www.outview.gr) στις 17 Μαΐου μετά την καταμέτρηση των ψήφων.

INFO

Outview Film Festival, Ταινιοθήκητης Ελλάδος, Ιερά Οδός 48& Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136,7 – 15 Μαΐου, μετρό Κεραμεικός