Με δαπάνη της ελληνικής κυβέρνησης θα αναστηλωθεί το ιστορικό κτίριο, το οποίο από το 1955 έως τον Αύγουστο του 2003 στέγαζε το Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη.

Το κτίριο, το οποίο εκκενώθηκε γιατί κατέστη επικίνδυνο, βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στη περιοχή Πούντα (Αλσαντζάκ) στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ, είναι από τα λίγα του παραλιακού μετώπου που διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη.

Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1922.

Την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης, οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου ενάμιση χρόνο, θα ευλογήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα τελέσει αγιασμό, παρουσία του γενικού πρόξενου Θεόδωρου Τσακίρη και άλλων επισήμων.

Το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1877, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτίρια. Τελευταία, στεγαζόταν σε κτίριο στην προκυμαία στην οδό Aτατούρκ, νούμερο 320, το οποίο καταστράφηκε στα Σεπτεμβριανά του 1955.

Στις 24 Οκτωβρίου 1955 το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτίριο Καπετανάκη, το οποίο τώρα θα αναστηλωθεί εκ βάθρων. Τα εγκαίνια έγιναν με επισημότητα και ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών, Μουαμέρ Τσαούσογλου, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ιστό στην οροφή του κτηρίου.

Την αναστήλωση του κτιρίου του Γενικού Προξενείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Τουργκάι Μπακίρ. Δίπλα βρίσκονται το παλαιό κτίριο του γερμανικού Γενικού Προξενείου και ένα άλλο κτίριο, τα οποία, επίσης, χρειάζονται ανακαίνιση.