Εχει μικρή και ξερή καρδιά. Σε ποιον να αρέσουν οι μικρές και ξερές καρδιές; Αυτό όμως είναι που τη σώζει. Ψηλή, λυγερή, με αύρα εξωτική αλλά με μικρή, ξερή καρδιά. Εμείς πάλι τη βρίσκουμε γοητευτική και εντυπωσιακή. Αλλά το κόκκινο σκαθάρι τη μισεί. Την απεχθάνεται. Η Washingtonia, βλέπετε, είναι ο μόνος φοίνικας τον οποίο δεν προσβάλλει το ζωύφιο.

«Washingtonia» είναι επίσης ένα άλλο όνομα για την Αθήνα του καλοκαιριού, με την αφόρητη ζέστη. Ενας τόπος όπου συμβιώνουν καμηλοπαρδάλεις, η μαντάμ Ελι, ένα κουτάβι, μια τούρτα γενεθλίων, οι χτύποι μιας καρδιάς. Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, με τη «λοξή» της ανθεκτική «Washingtonia», ετοιμάζεται για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι που θα πραγματοποιηθεί στην τσεχική λουτρόπολη από τις 3 έως τις 11 Ιουλίου. Το μικρού μήκους φιλμ της (διάρκειας μόλις 24 λεπτών) επελέγη και θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Future Films του 50ού Φεστιβάλ της πόλης.

Ολα αυτά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Future Frames που στόχο έχει να αναδείξει δέκα νέους ταλαντούχους ευρωπαίους κινηματογραφιστές, απόφοιτους κινηματογραφικών σχολών από όλη την Ευρώπη, μέσα από τις πτυχιακές τους εργασίες. Η δική μας Κωνσταντίνα, λοιπόν, συγκαταλέγεται πλέον –με το σπαθί της –στους υποψηφίους. Οι επιλεγμένοι νέοι σκηνοθέτες, οι οποίοι αρχίζουν τώρα την καριέρα τους, παράλληλα με την προβολή της ταινίας τους θα συμμετάσχουν σε ένα masterclass με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης από τον χώρο του σινεμά αλλά και με εκπροσώπους κινηματογραφικών σχολών προκειμένου να προωθήσουν τις δημιουργίες τους.

Η «Washingtonia» ήταν η πτυχιακή εργασία της Κοτζαμάνη στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η παραγωγή είναι της Αρτεμης Παττακού, του Γιώργου Ζώη και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η ταινία, που έκανε διεθνή πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2014 στην 64η Μπερλινάλε, έχει βραβευθεί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ως η καλύτερη μικρού μήκους ταινία.