Το γαλλικό θέατρο ετοιμάζεται να μιλήσει ελληνικά. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque, που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, ανοίγει τις πόρτες του στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 14 έως και τις 31 Μαΐου. Εξι σύγχρονα γαλλικά θεατρικά έργα μεταφράστηκαν στα ελληνικά και παραδόθηκαν σε έλληνες σκηνοθέτες της νέας γενιάς ώστε να τα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο κοινό. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η παράσταση «Θέατρα» που σκηνοθετεί η Λουίζα Κωστούλα και βασίζεται στο σενάριο του Ολιβιέ Πι (μετάφραση Μαρίας Ευσταθιάδη). Πρόκειται για ένα μανιφέστο κατά της πολιτικής βίας που υπογράφει ο διάσημος διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν και μεταφέρουν στη σκηνή οι Παναγιώτης Γαρμπής και Λουίζα Κωστούλα.

Το φεστιβάλ ανοίγει με το «Burn baby burn» της Καρίν Λακρουά σε μετάφραση της Δήμητρας Κονδυλάκη και σκηνοθεσία Βάσιας Αταριάν, με την καλλιτεχνική συνεργασία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Πρωταγωνιστές είναι οι Προμηθέας Νερατίνο – Δοκιμάκης, Μυρτώ Μακρίδη και Ιωάννα Ραμπαούνη. Την καλλιτεχνική σκυτάλη παίρνει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης με το «ΤΙΝΑ» του Σιμόν Γκραζά, δοκιμαζόμενος για πρώτη φορά στο δραματικό θέατρο (μετά το λυρικό). Το σενάριο που μετέφρασε η Εφη Γιαννοπούλου ερμηνεύουν οι Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης και Εκτορας Λιάτσος.

Ενα λανθάνον πολιτικό έργο, όπως το χαρακτήρισε, ανακάλυψε ο Αλέξης Αλάτσης που μαζί με την Ιουλία Σιάμου σκηνοθετούν κι ερμηνεύουν το «Τέλος του έρωτα» του Πασκάλ Ραμπέρ (συστήνεται πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό). Αντίθετα, μέσα από την παράσταση «Η θύελλα επιμένει» του Ενζό Κορμάν ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν η τέχνη είναι αναγκαία απέναντι στην πραγματικότητα. Τους κεντρικούς ρόλους έχουν οι Γιώργος Κοτανίδης, Κωνσταντίνος Χατζής, Ελπίδα Μεταξά, Μπερτράντ Μορό και Ευδοκία Στατήρη. Το φεστιβάλ κλείνει με το «Ακριβώς το τέλος του κόσμου» του Ζαν – Λικ Λαγκάρς. Ο Ενκε Φεζολάρι σκηνοθετεί τους Ελεονώρα Αντωνιάδου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Ιωάννη Παπαζήση και Βαγγέλη Ψωμά.

INFO

Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque, 14 έως 31 Μαΐου, υπόγειο Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Γενική είσοδος 10 ευρώ.