Σύμφωνα με ένα μύθο, μάλλον πέρα για πέρα αληθινό, η ιδέα ακούστηκε για πρώτη φορά το 2007 κάπου στη Βαλτιμόρη, από μια παρέα δισκοπωλών που αναρωτιόνταν γιατί ανάμεσα σε τόσες άλλες, να μην υπάρχει και μια παγκόσμια μέρα για τα μικρά και ανεξάρτητα συνοικιακά καταστήματά τους.

Όχι μόνο τα δικά τους δηλαδή: η Record Store Day όπως την ονόμασαν, έτσι αποφασιστικοί που ήταν, πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά σε 700 δισκάδικα των Η.Π.Α.. Υπακούοντας στο σταθερό από τότε καταστατικό, πούλησαν επετειακά λόγω ημέρας βινύλια, φώναξαν καλλιτέχνες, αλλά και οργάνωσαν πάρτι ή συναυλίες. Τόση ήταν η επιτυχία του εγχειρήματος, που χρονιά δεν πέρασε χωρίς να επαναληφθεί σε ένα σωρό ακόμα χώρες, με τα δικά τους δισκάδικα φυσικά.

Δεν είναι βέβαιο ότι ευθύνεται κυρίως η Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων πέρσι όμως, η αύξηση στις πωλήσεις σινγκλ βινυλίου, έστω και της ροκ μουσικής, ήταν τέτοια, που η Official Charts Company, ο υπεύθυνος φορέας για τους βρετανικούς καταλόγους επιτυχιών, ανακοίνωσε μια νέα λίστα με τις τάσεις στις πωλήσεις επτάιντσων και δωδεκάιντσων δίσκων.

Παρομοίως, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι πολλοί μουσικοί ή απογοητευμένοι από τα ισχνά ψηφιακά κέρδη εταιρειάρχες γλυκάθηκαν από -αν δεν ενθάρρυναν- τέτοιες εξελίξεις, οι ειδικές κυκλοφορίες που έχουν προγραμματιστεί για την 18η Απριλίου, το τρίτο Σάββατο δηλαδή του μήνα στο οποίο σύμφωνα με την «παράδοση», πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, αφθονούν: τα Basement Tapes του Μπομπ Ντίλαν, το Koncert V Praze του Johnny Cash σε κόκκινο βινύλιο, το Songs from the Laundry Room των Foo Fighters (ο μπροστάρης των οποίων, Ντέιβιντ Γκρολ, είναι και ο φετινός «πρέσβης» της Ημέρας) ή το The Chemicals των Garbage σε φωσφοριζέ πορτοκαλί βινύλιο, είναι μερικές μόνο επιλογές.

Και η Ελλάδα κύριε; Η Ελλάδα, που με ετήσιες εκδηλώσεις όπως το Vinyl is Back ή τα ολοένα αυξανόμενα σχετικά δισκοπάζαρα, εύκολα αποδεικνύει ότι μόνο εκτός της νέας τάσης δεν είναι, γιορτάζει και αυτή. Αν και το σύνολο των ντόπιων συμμετοχών μπορεί κανείς να το βρει διατρέχοντας τις χώρες στο www.recordstoreday.com, επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης, σταχυολογώντας, κάποια από αυτά, είναι τα Rock N Roll Circus στην Αθήνα, Record House στη Νέα Σμύρνη, Ζαχαρίας στο Μοναστηράκι, Music Works στην Πετρούπολη, Mister CD στη Χαλκίδα, High Fidelity στο Ναύπλιο, Play Our Music στο Κιλκίς ή Lotus στη Θεσσαλονίκη.

Μεγαλύτερα επίσης καταστήματα σαν το Public ή τον Ιανό, σιγά μην άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη: το μεν πρώτο προσφέρει μεταξύ άλλων τους δίσκους του με έκπτωση 23%, το δε δεύτερο, πάντα για το Σάββατο, 18 Απριλίου, χαρίζει με αγορές πέντε βινυλίων, ένα ακόμα.