Στις δικαστικές αίθουσες οδηγείται η ρήξη ανάμεσα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, αν ακολουθήσουμε κατά γράμμα τη χθεσινή δήλωση του πρώτου με την οποία ανακοινώνει την πρόθεσή του να προσφύγει «στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη». Οπως επισημαίνει, εκεί «θα λογοδοτήσει ο υπουργός».

Η ανακοίνωση, την οποία έστειλε ο ίδιος, έφτασε στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε δώσει ο Νίκος Ξυδάκης στο ΔΣ του Εθνικού να του παραδοθεί το σύνολο των συμβάσεων εργαζομένων και καλλιτεχνών. Με δεδομένο μάλιστα ότι τόσο χθες όσο και σήμερα το ΔΣ συνεδριάζει στη σκιά των εκατέρωθεν βολών, όλοι αναμένουν τη στάση που θα κρατήσει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ. Ο Σωτήρης Χατζάκης, από τη μεριά του, τονίζει ότι δεν υπόκειται στον πειθαρχικό έλεγχο του αναπληρωτή υπουργού. «Το περιεχόμενο της εποπτείας, όπως το προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος, που κατοχύρωσε το αυτοδιοίκητο του Εθνικού Θεάτρου, περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που απορριφθεί ο απολογισμός του έργου μου από τα δύο τρίτα του Διοικητικού Συμβουλίου. Με πλήρως αιτιολογημένη, μάλιστα, απόφαση. Δυστυχώς, γι’ αυτόν, ο απολογισμός του έργου μου έχει εγκριθεί και του έχει αποσταλεί. Και τι σχεδίασε ο κύριος αναπληρωτής υπουργός; Μεθοδεύει την αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου!».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αποδίδει, μεταξύ άλλων, την απόφασή του να ακολουθήσει τη δικαστική οδό και σε «ένα χονδροειδέστατο ψεύδος του Ν. Ξυδάκη» στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». «Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι προηγουμένως είχα παυθεί από καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η αλήθεια είναι απλή: την 21η Μαΐου 2013 με κάλεσε ο τότε υπουργός Πολιτισμού […] να αναλάβω ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκλησή του. Αυτονόητα παραιτήθηκα την ίδια ώρα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Και την ίδια μέρα διορίστηκα καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Το ποτήρι πια ξεχείλισε… Τώρα φτάνει πια. Τον λόγο τον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη».
Στην επιστολή του ο Σωτήρης Χατζάκης αναφέρεται και στη μομφή του αναπληρωτή υπουργού σχετικά με τις συνολικά τρεις παραγωγές που σκηνοθέτησε ο ίδιος και σκηνογράφησε το μέλος του ΔΣ Γιάννης Μετζικώφ μέσα στο 2014 (ενώ ο νόμος προβλέπει δύο παραγωγές ετησίως για τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τα μέλη του ΔΣ).

«Πράγματι μέσα στο 2014 σκηνοθέτησα τρία έργα. Το πρώτο το ανέλαβα όταν είχε καταρρεύσει η σχέση σκηνοθέτη και ηθοποιών με κίνδυνο την οριστική ματαίωση των παραστάσεων και την αντίστοιχη τεράστια υλική και ηθική ζημιά του Εθνικού Θεάτρου. Τη σκηνοθεσία την ανέλαβα έπειτα από απαίτηση όλων των καλλιτεχνών του συγκεκριμένου έργου. Το τρίτο έργο το ανέλαβα, με ρητή δήλωσή μου στη σχετική σύμβαση, χωρίς καμία απολύτως οικονομική απολαβή και αξίωση».

Στο τέλος της επιστολής του ο Σωτήρης Χατζάκης επιβεβαιώνει και τη δήλωσή του στο χθεσινό «Νσυν» ότι οι επιστολές του αναπληρωτή υπουργού φέρουν μια δυσανάγνωστη μονογραφή, η οποία «δεν ταυτίζεται με τη γνωστή από τα νομοσχέδια υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού». Κλείνοντας παραδέχεται ότι, αν και γνωρίζει τα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί, «ήρθε πια η ώρα του Πρωθυπουργού». Είναι μια ακόμη εμπλοκή του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του κ. Χατζάκη προς αυτόν στο «Βήμα της Κυριακής».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ. Μήνυση πάντως δεν είχε φτάσει στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού μέχρι χθες το βράδυ, όπως επισήμαναν στενοί συνεργάτες του. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για προσωπική κόντρα. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ηρεμία.

Αυτό που ζητά το υπουργείο είναι να γίνει ο έλεγχος ενός εποπτευόμενου φορέα από τον εποπτεύοντα. Θα περιμένουμε εξηγήσεις έως τη Μεγάλη Τετάρτη. Θεωρούμε ότι είναι επαρκής χρόνος από την πρώτη μας επαφή την περασμένη Τρίτη.

Το θέμα πρέπει να έχει λυθεί πριν από το Πάσχα» έλεγαν οι ίδιοι. «Δεν είναι δυνατόν να ζητούμε στοιχεία για τις συμβάσεις που έπρεπε ήδη να βρίσκονται στη Διαύγεια και αντί να φτάνουν στο γραφείο υπουργού επισήμως, να δίνονται εξηγήσεις χωρίς έγγραφα στοιχεία, μέσω επιστολών στον Τύπο» συνέχιζαν και θεωρούν ότι δεν έχουν βάση οι κατηγορίες ότι τα έγγραφα που εστάλησαν στο Εθνικό δεν έχουν υπουργική υπογραφή. «Εχουν καταχωρισθεί σε τρία πρωτόκολλα. Από τη στιγμή που φεύγουν από το γραφείο υπουργού δεν έχει σημασία η μονογραφή». Οσο για το θέμα της αποπομπής ή μη του Σωτήρη Χατζάκη από το ΚΘΒΕ, σχολίαζαν «ας πάει κι ας αποδείξει ότι δεν αποπέμφθηκε».

Η τελευταία εξέλιξη στη χθεσινή ένταση ήταν η εξής ανακοίνωση του υπουργείου: «Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ασκώντας την κατά νόμο εποπτεία του στα όργανα διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου, ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις για ρητώς και αναλυτικώς εκτεθέντα ζητήματα που σχετίζονται με τη νόμιμη λειτουργία του εποπτευόμενου Οργανισμού. Αναμένονται οι εξηγήσεις των αρμοδίων. Το καθήκον όλων μας είναι η διαφανής διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».