Εικόνες της Ελλάδας που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, προγράμματα από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές σκηνές της χώρας (Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής), καμπάνιες που αναδεικνύουν το ελληνικό branding. Η γραφιστική είναι τέχνη και πολιτισμός, από τη στιγμή που επικοινωνεί έννοιες με σύμβολα, σχήματα και γραμματοσειρές. Διαθέτει επίσης τα δικά της ονόματα – ταλέντα, τα οποία ακούστηκαν στην απονομή των φετινών Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης.

Τα γνωστά βραβεία ΕΒΓΕ του περιοδικού «+design» τελούν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Σωματείων Γραφιστικής και της Ενωσης Γραφιστών Ελλάδας και αξιολογούν τη γραφιστική παραγωγή της χρονιάς με Χρυσά Βραβεία, βραβεία ΕΒΓΕ και επαίνους. Η γραφιστική, η εικονογράφηση και οι ψηφιακές εφαρμογές είναι οι τρεις κατηγορίες στις οποίες κατατέθηκαν φέτος 1.212 έργα και κρίθηκαν από τα μέλη των τριών αντίστοιχων επιτροπών. Ο αριθμός των συμμετοχών ήταν φέτος κατά 10% αυξημένος σε σχέση με την περσινή χρονιά, δηλαδή τα δημιουργικά γραφεία γνώρισαν καλύτερες ημέρες στη διάρκεια του 2014 (ναι, εν μέσω κρίσης). Γεγονός που αποτυπώνεται στην παραγωγή εντύπων, στον σχεδιασμό βιβλίων και εξωφύλλων, σε λογότυπα, αφίσες, διαφημιστικές παραγωγές, εξώφυλλα δίσκων, συσκευασίες τροφίμων, ποτών, ελαιολάδου και άλλων εξαγώγιμων προϊόντων που αποκτούν ελκυστική εικόνα και ταυτότητα διεθνώς.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Η βραδιά των ΕΒΓΕ ανέδειξε το γραφείο G Design Studio ως τον μεγάλο νικητή της φετινής διοργάνωσης και του απένειμε το Μέγα ΕΒΓΕ. Το γραφείο της χρονιάς απέσπασε ακόμη έξι ΕΒΓΕ και πέντε επαίνους για τη δουλειά του στην κατηγορία της γραφιστικής. Μέσα από τις δικές του συμμετοχές αλλά και τις υπόλοιπες φετινές, η ποικιλία των έργων δείχνει ότι η γραφιστική δημιουργία διαθέτει τη φαντασία για να ανατρέπει τα κλισέ της παραδοσιακής εικονογραφίας των τουριστικών σουβενίρ, των μορφών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και των σχημάτων της φολκλορικής παράδοσης.

Οι καθιερωμένες γραφιστικές ομάδες των Beetroot Design Group, Mousegraphics, dolphins//communication design, Konsept83 Design Studio παρουσιάζουν, για παράδειγμα, την άλλη τους ματιά πάνω στους γραμμικούς άθλους του Ηρακλή (έπαινος για τα Mythic Marbles στην κατηγορία γραφικά χώρου/σήμανση), αναδεικνύουν τον Πλάτωνα σε «χίπσταρ» – ενθύμιο από την Αθήνα. Οι συντελεστές των ομάδων Polkadot Design, K2 design, Bob Studio παίζουν με νότες και μουσικά όργανα στα έντυπα και τις αφίσες των εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Λυρικής Σκηνής ή δημιουργούν αφαιρετικά ιδεογράμματα για να περιγράψουν την ετικέτα ενός γευστικού προϊόντος.

Η γραφιστική σύλληψη ενός εντύπου, είτε είναι περιοδικό είτε βιβλίο είτε κατάλογος έκθεσης είτε ειδικό έντυπο, ήταν επίσης η ευκαιρία και για νεότερους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς να αποδείξουν το ταλέντο τους στην καλλιτεχνική έκφραση. Οπως η περίπτωση της νέας αρχιτεκτόνισσας Βασιλικής – Μαρίας Πλαβού η οποία απέσπασε δύο ΕΒΓΕ (εξώφυλλο βιβλίου και κατάλογος καλλιτεχνών) για τον συνοδευτικό κατάλογο «Φirma Gypsy Globales» του έργου της Μαρίας Παπαδημητρίου που θα μας εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε Βενετίας. Αλλά και του Νικόλα Φαράκλα (έπαινος αυτοέκδοσης) για την περιβαλλοντικά ευαίσθητη καταγραφή της αθηναϊκής συνύπαρξης (;) ανθρώπων και περιστεριών.

n Λεπτομέρειες για τη λίστα των ΕΒΓΕ τις επόμενες ημέρες στο http://www.ebge.gr