Κάπου στα μέσα του προηγούμενου μήνα, στη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Womad στη Νέα Ζηλανδία, η Σινέντ Ο’ Κόνορ αντιμετώπισε ένα μικρό απρόοπτο.

Ενώ ερμήνευε τη μεγαλύτερη επιτυχία της, το Nothing Compares 2 U (το οποίο σημειωτέον ξεκίνησε σαν παρωδία, μέχρι που το έφερε «στα ίσα» του) και συγκεκριμένα τους στίχους «αισθάνομαι τόση μοναξιά μακριά σου, σαν πουλί χωρίς κελάηδισμα», ένας φτερωτός κάτοικος της παρακείμενης λίμνης, μια πάπια τέλος πάντων, πλησίασε τη σκηνή και άρχισε να κρώζει τόσο επίμονα, που το κομμάτι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Λίγες ώρες αργότερα, η ιρλανδή έγραψε στο facebook, ένα σχετικό χιουμοριστικό σχόλιο.

Δεν είναι βέβαιο αν το γεγονός αποτέλεσε την αναγκαία αφορμή, την επόμενη πάντως, η Ο’ Κόνορ ανακοίνωσε πάλι μέσω των social media, ότι το εν προκειμένω άτυχο, αλλά γενικά ιδιαιτέρως επιτυχημένο τραγούδι, δεν θα ακουστεί ξανά σε συναυλία της. «ΟΚ, ήρθε για μένα η στιγμή, να πάψω να τραγουδάω το Nothing Compares 2U» έγραψε.

«Ο πρώτος κανόνας της μεθόδου στην οποία έχω εκπαιδευτεί σαν τραγουδίστρια (Bel Canto), είναι ότι ποτέ δεν λέμε ένα τραγούδι με το οποίο δεν ταυτιζόμαστε συναισθηματικά. Έπειτα από 25 χρόνια ερμηνείας του, πριν από εννιά περίπου μήνες, ξέμεινα τελικά από ο, τιδήποτε θα μπορούσα να επιστρατεύσω ώστε να του εμφυσήσω λίγο συναίσθημα».

» Δεν θέλω να απογοητευτεί το κοινό που θα έρθει σε μια συναυλία και θα το περιμένει, για αυτό σας λέω από εδώ, ότι δεν θα το ακούσετε. Αν ήταν να το τραγουδάω για να ικανοποιώ τους ανθρώπους, δεν θα έκανα σωστά τη δουλειά μου, γιατί δουλειά μου είναι να είμαι συναισθηματικά διαθέσιμη. Θα έλεγα ψέματα, θα εισπράττατε ένα ψέμα. Αποστολή μου είναι να σας προσφέρω τιμιότητα. Είμαι εξασκημένη στην τιμιότητα. Δεν μπορώ να υποκριθώ. Απλώς δεν περιλαμβάνεται στην εκπαίδευσή μου. Μέσα στα χρόνια έχω σταματήσει να τραγουδάω κι άλλα τραγούδια, για τον ίδιο λόγο».

Το Nothing Compares 2 U δεν έχει γραφτεί από την ίδια. Είναι σύνθεση του Prince, που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο άλμπουμ του φανκ συγκροτήματός του The Family, το 1985. Η διασκευή της 48χρονης σήμερα ιρλανδής κυκλοφόρησε σαν σινγκλ τον Ιανουάριο του 1990 και λίγους μήνες μετά, στο άλμπουμ Ι do not want what I haven’ t got. Σε χώρες όπως Ιρλανδία, Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Αυστρία, Καναδά, Γερμανία, Ολλανδία και ένα σωρό ακόμα, έφτασε στις υψηλότερες θέσεις των καταλόγων επιτυχιών. Αιτία μεταξύ πολλών άλλων, ήταν η λίαν συναισθηματική ερμηνεία της Ο’ Κόνορ, που μεταμόρφωσε το τραγούδι σε κάτι σαν τελετουργικό ύμνο της ερωτικής θλίψης και της απώλειας, βοηθούντος και ενός υπνωτιστικού βίντεο.

Σε παλιότερες δηλώσεις της με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της άλμπουμ «Ι’ m not bossy, I’ m the boss», η Κόνορ έμοιαζε σχεδόν ικανοποιημένη από τη μακρόχρονη επιτυχία του και διαχώριζε τη θέση της από τους μουσικούς που καταλήγουν να απεχθάνονται τις μεγάλες τους επιτυχίες. «Είναι θαυμάσιο, σίγουρα το αντιλαμβάνομαι αυτό για το Nothing Compares 2U» δήλωνε. «Όλοι θυμούνται που βρίσκονταν και τι συνέβαινε στη ζωή τους τη στιγμή που το άκουσαν –είτε αγαπούσαν, είτε δεν αγαπούσαν κάποιον».

Σε ένα από τα τελευταία της κομμάτια με τίτλο «Take me to church» ωστόσο, μοιάζει να αφήνει πίσω της εκείνα τα χρόνια: «γιατί τραγούδησα ερωτικά τραγούδια; / δεν θέλω να τα ξαναπώ / δεν θέλω πια να είμαι εκείνο το κορίτσι» λένε οι στίχοι του σε ελεύθερη απόδοση. Το άσμα διαθέτει και βίντεο, στην αρχή του οποίου η Ο΄Κόνορ εμφανίζεται ενώπιον της κάμερας, ενώ στο πρόσωπό της τρεμουλιάζει μια εικόνα της από τα χρόνια του απαρνημένου πλέον τραγουδιού. Κατόπιν το εφέ εξαφανίζεται και η ιρλανδή τραγουδά πλέον για το ποια είναι τώρα.