Η Σίνθια Λένον, η πρώτη σύζυγος του θρυλικού Τζον Λένον, πέθανε από καρκίνο στο σπίτι της στην Ισπανία, σε ηλικία 75 ετών.

Ποια ήταν όμως η «άγνωστη» για πολλούς Σίνθια Λένον, η γυναίκα που έμεινε για πάντα στη σκιά της δεύτερης συζύγου του ηγέτη των Beatles, της περίφημης Γιόκο Ονο;

Η Σίνθια Λένον γεννήθηκε στο Μπλακπούλ στις 10 Σεπτεμβρίου 1939 ως Σύνθια Λίλιαν Πάουελ.

Με τον Τζον γνωρίστηκαν όταν και οι δύο φοιτούσαν στην καλλιτεχνική σχολή του Λίβερπουλ. Μία ημέρα, εκείνος την χτύπησε απλά στην πλάτη και της είπε: «Γεια, είμαι ο Τζον».

H Σίνθια Λένον υπήρξε ιδιαίτερα φιλομαθής και καθωσπρέπει και όπως δήλωνε η ίδια, τελείως αντίθετη από εκείνον. «Ήταν επαναστάτης και όλοι τον θαύμαζαν» είχε δηλώσει το 2005 σε συνέντευξή της στο ABC.

Εκείνη ήταν ήδη αρραβωνιασμένη με κάποιον άλλον, εκείνος είχε μία σχέση, χώρισαν και άρχισαν να βγαίνουν. Σε αυτή την περίοδο, η Σίνθια Λένον βίωσε τη ζήλια του και τις εκρήξεις θυμού του.

Σύμφωνα με τους New York Times, η ίδια είχε δηλώσει ότι την είχε χτυπήσει στο πρόσωπο επειδή χόρεψε με έναν άλλον άνδρα και ότι τότε είχε διακόψει τη σχέση της με τον Τζον για αρκετούς μήνες.

Η Σίνθια έμεινε έγκυος το 1962 και το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 23 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν οι Beatles ηχογραφήσουν το πρώτο τους single, το κλασσικό «Love Me Do».

Αργότερα είχε δηλώσει πως δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη για αυτό που θα ακολουθούσε.

«Δεν παντρεύτηκα έναν Beatle» είπε στη βρετανική εφημερίδα The Independent το 1999. «Παντρεύτηκα έναν φοιτητή που έπαιζε κιθάρα και μου έτρωγε όλα τα χρήματα για τις σπουδές μου».

Ο Τζούλιαν Λένον γεννήθηκε το 1963, όταν η Beatle-mania είχε «χτυπήσει κόκκινο». Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του συγκροτήματος, και μετά από επιμονή του Μπράιαν Επστάιν, του μάνατζερ των Beatles, η Σίνθια Λένον έμεινε αποκλεισμένη στο παρασκήνιο, ώστε οι χιλιάδες θαυμάστριες του Τζον Λένον να μην μάθουν καν την ύπαρξή της!

Όσο η φήμη των Beatles αυξανόταν, τόσο ο Λένον γινόταν πιο απόμακρος, περνούσε περισσότερο καιρό μακριά από τη σύζυγο και τον γιο του, ενώ δεν του άρεσε και η «συμβατική ζωή» που θεωρούσε ότι ζούσε η Σίνθια.

Εκείνη την περίοδο ο Λένον γνώρισε την Γιόκο Όνο. Ανακάλυψε τη σχέση τους όταν τους βρήκε στο σπίτι τους, να κάθονται οκλαδόν, φορώντας μόνο ρόμπες. Το ζευγάρι χώρισε το 1968 και ο Τζον Λένον έκοψε κάθε επαφή με τη Σίνθια και τον γιο του.

Ημασταν κομπάρσοι στη ζωή του Τζον, είχε δηλώσει η Σίνθια Λένον το 2005.

Τζούλιαν και Τζον Λένον ήρθαν ξανά κοντά λίγο πριν από τη δολοφονία του δεύτερου το 1980.

Η Σίνθια Λένον παντρεύτηκε άλλες τρεις φορές, ενώ αργότερα στη ζωή της διατήρησε καλές σχέσεις με τη Γιόκο Ονο.

Η δεύτερη σύζυγος του Λένον έσπευσε, μάλιστα, να εκφράσει μέσω Twitter τα συλλυπητήριά της στον γιο της Σύνθια, Τζούλιαν.

«Λυπήθηκα πολύ για τον θάνατο της Σύνθια. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και μία εξαιρετική μητέρα για τον Τζούλιαν. Αισθάνομαι υπερήφανη για το πως εμείς οι δύο γυναίκες μείναμε σταθερές στην οικογένεια των Beatles» είπε η Γιόκο Όνο.

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ, λέγοντας ότι ήταν μια «υπέροχη κυρία», καθώς και ο Ρίνγκο Σταρ.