Μετά τον θάνατο του Στιβ Τζομπς, τον Οκτώβριο του 2011, τα αφιερώματα που πλημμύρισαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν σε ένα αντιφατικό προφίλ του ιδρυτή της Apple. Από τη μία τον περιέγραφαν ως ανήσυχο και ιδιαίτερα δημιουργικό πνεύμα, από την άλλη απόμακρο και υπερβολικά αυστηρό. Τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαίωσε και η επίσημη βιογραφία του, «Στιβ Τζομπς», διά χειρός Γουόλτερ Αϊζαακσον. Παρ’ όλα αυτά, ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Becoming Steve Jobs» που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται να καταρρίψει όλα αυτά τα δεδομένα.

H βιογραφία αυτή του Τζομπς (με υπότιτλο «Η εξέλιξη ενός ριψοκίνδυνου πρωτάρη σε έναν οραματιστή ηγέτη»), που υπογράφουν οι Μπρεντ Σλέντερ και Ρικ Τέτζελι, σκιαγραφεί τον εμπνευστή του iPhone ως έναν σοφό και ώριμο άνθρωπο, χάρη στις διευθυντικές ικανότητες του οποίου η Apple εκτοξεύτηκε στην ελίτ των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Το βιβλίο επικεντρώνεται στα πρώτα βήματα του Τζομπς στη Σίλικον Βάλεϊ και στα μετέπειτα τεχνολογικά του επιτεύγματα. Ο Σλέντερ, άλλωστε, ακολουθούσε για 25 χρόνια το πρώην αφεντικό της Apple ως ρεπόρτερ της «Wall Street Journal». Ισως γι’ αυτό στις σελίδες του προκύπτουν αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της προσωπικής και καθημερινής του ζωής, τις οποίες αναδεικνύει η ιστοσελίδα του Business Insider. Εχουμε και λέμε, λοιπόν:

1. Δεν του άρεσε να απολύει ανθρώπους, ειδικά αφότου έγινε πατέρας. Ο ερχομός στη ζωή των τεσσάρων παιδιών του άλλαξε και την αντιμετώπισή του απέναντι στους υπαλλήλους του. «Οταν κοιτάζω τους ανθρώπους ενώ τους απολύω σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είμαι εγώ αυτός που γυρίζει σπίτι και λέει στη γυναίκα και στα παιδιά του ότι μόλις απολύθηκε. Ή θα μπορούσε να είναι ένα απ’ τα παιδιά μου σε 20 χρόνια. Ποτέ στο παρελθόν δεν το έπαιρνα τόσο προσωπικά» φέρεται να είχε δηλώσει.

2. Υποχωρούσε εάν άνθρωποι τους οποίους σεβόταν του το ζητούσαν. Ο Μπιλ Γκέιτς ανέφερε στους δύο συγγραφείς πως μολονότι ο Τζομπς ήταν αρκετά οξύθυμος και τα έβαζε συχνά με τους μηχανικούς του, αν κάποιος από την ομάδα του τόνιζε την προσφορά τους στην εταιρεία εκείνος αμέσως ζητούσε συγγνώμη.

3. Απέρριψε τη μεταμόσχευση ήπατος από τον Τιμ Κουκ. Ο σημερινός πρόεδρος της Apple ήταν τόσο κοντά με τον Τζομπς που θέλησε να του προσφέρει το ήπαρ του όταν εκείνος διαγνώστηκε με καρκίνο, για να εισπράξει την απάντηση: «Δεν θ’ αφήσω ποτέ να το κάνεις αυτό».

4. Σκεφτόταν ν’ αγοράσει τη Yahoo! Ο πρόεδρος του ΔΣ της Disney Μπομπ Αϊγκερ αποκάλυψε πως όταν επισκεπτόταν τον Τζομπς στα κεντρικά της Apple και ανέλυαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, κατέληγαν στην ιδέα να εξαγοράσουν από κοινού τη Yahoo!.

5. Μισούσε τον Νιλ Γιανγκ. Οταν ο συνθέτης και τραγουδιστής εξέφρασε δημόσια την πεποίθησή του ότι τα συμπιεσμένα αρχεία του iPod βάζουν σε κίνδυνο την ποιότητα της μουσικής μπήκε στη μαύρη λίστα του Τζομπς.

6. Μια απ’ τις πρώτες του δουλειές ήταν σε χωράφι με μήλα. Οταν παράτησε το πανεπιστήμιο και πριν βρει δουλειά στην Atari απασχολούνταν ως εργάτης στο Ορεγκον.