Τίποτα δεν προμήνυε ότι η ιδέα του ρώσου σκηνοθέτη Τιμοφέι Κουλιάμπιν να ανεβάσει την όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Τανχόιζερ» θα ήταν επεισοδιακή. Η απόφασή του όμως να μεταφέρει τη δράση του έργου στο παρόν – με την εικόνα του Ιησού κυρίαρχη – ενόχλησε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τους θρησκευτικούς ακτιβιστές της χώρας. Οι έντονες διαμαρτυρίες τους έξω από το κτίριο της Οπερας στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας ανάγκασαν τον ρώσο υπουργό Πολιτισμού να απολύσει τον διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου της πόλης Μπόρις Μέτζντριχ επειδή έδωσε την άδεια για το ανέβασμα. Οι χριστιανοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν προχθές έξω από το κτίριο της Οπερας και με υψωμένες σημαίες και λάβαρα που είχαν το πρόσωπο του προέδρου Πούτιν (φωτογραφία) φώναζαν «Η χριστιανική ορθοδοξία είναι το θεμέλιο του μεγάλου ρωσικού πολιτισμού».

Η διαμαρτυρία τους είχε ξεκινήσει πριν από έναν μήνα εξαιτίας της προσέγγισης που έδωσε ο 34χρονος Κουλιάμπιν στο βαγκνερικό έργο. Ο «Τανχόιζερ» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1845 και αναφέρεται σε έναν ήρωα ο οποίος αρχικά υποκύπτει στη σαγήνη της θεάς Αφροδίτης, αλλά στο τέλος επιστρέφει στην Καθολική Εκκλησία. Ο Κουλιάμπιν – ήδη βραβευμένος με τη σημαντική στη Ρωσία θεατρική διάκριση της Χρυσής Μάσκας – παρουσιάζει στη δική του εκδοχή τον ήρωα σαν κινηματογραφικό σκηνοθέτη.

Ωστόσο, ο μητροπολίτης του Νοβοσιμπίρσκ, Τύχων, δεν αναγνώρισε την προοδευτική ματιά του σκηνοθέτη. Αντίθετα, προσέφυγε στο δικαστήριο επισημαίνοντας στη μήνυσή του ότι εισέπραξε παράπονα από θεατές. «Ο «Τανχόιζερ» παραβιάζει τα δικαιώματα των πιστών, οι οποίοι νιώθουν προσβεβλημένοι» δήλωσε θυμίζοντας φυσικά την τύχη που είχαν επιφυλάξει οι πιστοί στις Pussy Riot για μια «βέβηλη περφόρμανς», όπως χαρακτηρίστηκε, εντός εκκλησίας.