«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τη βρετανική απόφαση. Δείχνει πλήρη έλλειψη καλής θέλησης κι έλλειψη κατανόησης της αδικίας που προκύπτει από τη στάση τους» λέει στο «Νσυν» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ στον απόηχο της διπλής βρετανικής άρνησης –τόσο διά του Βρετανικού Μουσείου όσο και του βρετανού υπουργού Πολιτισμού –στο αίτημα διαμεσολάβησης της UNESCO ώστε να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας σχετικά με την επιστροφή των παρθενώνιων Γλυπτών.

«Η θέση τους ωστόσο» συνεχίζει ο Ντέιβιντ Χιλ «δεν μας εκπλήσσει. Κατά τους προηγούμενους 18 μήνες έστειλα επιστολές σε σημαίνοντα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, και προς το Βρετανικό Μουσείο προτρέποντάς τους να συμφωνήσουν με τη διαμεσολαβητική πρόταση της UNESCO. Στις απαντητικές τους επιστολές τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και το Μουσείο έγραφαν ότι θα απαντήσουν στην Ελλάδα εν ευθέτω χρόνω, υπενθυμίζοντας εκ παραλλήλου τους λόγους για τους οποίους η απάντησή τους θα ήταν αρνητική».

Στο ίδιο κλίμα άλλωστε –της απογοήτευσης και της διαπίστωσης έλλειψης συνεργασίας –ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας, που αν και αρχικώς υποστήριζε ότι θα αντιδράσει μετά την επίσημη ενημέρωση που θα είχε από την UNESCO, τελικώς εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τη Βρετανία να επανεξετάσει τη στάση της.

Στο μεταξύ ο βρετανικός Τύπος εκτιμά ότι το Βρετανικό Μουσείο διά της επιστολής του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών –έτσι ερμηνεύουν τη φράση «το Βρετανικό Μουσείο παραχωρεί τακτικά υπό μορφή δανείου αντικείμενα της συλλογής του» -, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών Εντι Ο’Χάρα, ο οποίος χαρακτηρίζει την κίνηση του Μουσείου «έξυπνη, αλλά ανειλικρινή», δεδομένου ότι «παίζουν το παιχνίδι του δανείου επειδή γνωρίζουν ότι οι Ελληνες δεν θα δέχονταν ποτέ αυτή τη λύση». Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου –την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Independent» –εκφράζει την ελπίδα η Ελλάδα να αλλάξει στάση σχετικά με τον δανεισμό.

Πώς βρίσκει την ελληνική πλευρά η επόμενη μέρα; «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της με κάθε δυνατό τρόπο και θα θέσει εκ νέου το ζήτημα στη γενική διευθύντρια της UNESCO, αναμένοντας τις αντιδράσεις για τους χειρισμούς της Βρετανίας» είναι η επίσημη θέση, γεγονός που αποκλείει προς το παρόν την επιλογή της δικαστικής διαμάχης επί του θέματος και κατά συνέπεια την εμπλοκή της Αμάλ Κλούνι.

«Δεν θα σταματήσουμε» καταλήγει ο Ντέιβιντ Χιλ. «Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου αποκατασταθεί το δίκαιο και τα Γλυπτά επιστραφούν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Εχει πολλούς φίλους και οι υποστηρικτές της αυξάνονται με το πέρασμα των χρόνων.

Πολιτική μας είναι να στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κανονίσουμε μια συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη για να μας διευκρινίσει τις επιθυμίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στο μέλλον».