Πέρυσι ήταν ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, εφέτος η Ινγκριντ Μπέργκμαν. Ενώ απομένουν οκτώ εβδομάδες ως την έναρξη του 68ου Φεστιβάλ των Καννών, οι διοργανωτές παρουσίασαν τη Δευτέρα το επίσημο πόστερ στο οποίο φιγουράρει η μορφή της αξέχαστης Μπέργκμαν.

Η επιλογή της σπουδαίας σουηδής ηθοποιού για το εφετινό φεστιβάλ που ξεκινάει στις 13 Μαΐου, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της – η Μπέργκμαν είχε γεννηθεί στις 29 Αυγούστου 1915 στη Στοκχόλμη και στην απίστευτη καριέρα της κέρδισε μεταξύ άλλων τρία Οσκαρ.

Την επιμέλεια του πόστερ ανέλαβε όπως και πέρυσι – οπότε είχε τιμηθεί ο Μαστρογιάνι – ο Ερβέ Σιζιονί, ο οποίος επέλεξε μια πόζα της Μπέργκμαν στον φακό του θρυλικού φωτογράφου Ντέιβιντ Σέιμουρ, συνιδρυτή του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum.

«Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε βαθιά συγκινημένοι που το Φεστιβάλ των Καννών επέλεξε τη μητέρα μας για την επίσημη αφίσα, μνημονεύοντας τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της» είπε η κόρη της Μπέργκμαν, Ιζαμπέλα Ροσελίνι. «Η εκπληκτική καριέρα της διέτρεξε πολλές χώρες, από τα πιο μικρά ανεξάρτητα ευρωπαϊκά φιλμ μέχρι τις μεγαλύτερες χολιγουντιανές παραγωγές. Η μητέρα μου λάτρευε να είναι ηθοποιός: Για εκείνη η ηθοποιία δεν ήταν επάγγελμα ήταν διακοπές. Οπως έλεγε, «δεν επέλεξα εγώ την ηθοποιία, η ηθοποιία διάλεξε εμένα»», συμπλήρωσε η Ροσελίνι, ηθοποιός η ίδια.

Πέρυσι οι διοργανωτές των Καννών είχαν τιμήσει με την επίσημη αφίσα τους τον Μαστρογιάνι, εγκαινιάζοντας καθώς φαίνεται μια νέα εποχή στα πόστερ του φεστιβάλ.