Στο δάπεδο είναι απλωμένα λευκά και μαύρα κομμάτια μουσαμά. Στο βάθος μια ραπτομηχανή. Ούτε χρώματα ούτε πινέλα ούτε κλωστές. Και κυρίως ούτε ένα έργο έτοιμο. Κι όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη στιγμή που ο Μάρτιν Κριντ –ο καλλιτέχνης που το 2001 είχε κερδίσει το Οσκαρ των εικαστικών, το βραβείο Τέρνερ, τοποθετώντας προβολείς που αναβοσβήνουν σε μια άδεια αίθουσα –θα «αποκαλυφθεί» μπροστά στο ελληνικό φιλότεχνο κοινό στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. «Δεν ήθελα να έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου πριν έρθω, μιας και είναι η πρώτη μου φορά στην Αθήνα» μας λέει ενώ πίνει τον καφέ του στην γκαλερί Καππάτος, της οποίας ήρθε καλεσμένος στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνών με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ. «Σίγουρα θα φτιάξω κάποια ρούχα, πίνακες, θα συμμετέχουν χορεύτριες και συνθέτω και καινούργια μουσική για τη συγκεκριμένη έκθεση», την οποία επιμελούνται η δρ Σωζήτα Γκουντούνα και η Νεφέλη Σκαρμέα.

Θα προλάβει να είναι έτοιμα όλα ώς τα εγκαίνια; «Η δυσκολότερη απόφαση είναι να ξεκινήσω ένα έργο. Είναι σαν να βρίσκομαι στην κορυφή ενός λόφου και πρέπει να βουτήξω. Οταν βουτήξω, πρέπει να κολυμπήσω, αλλιώς θα πνιγώ. Και η δεύτερη δυσκολότερη στιγμή είναι εκείνη που πρέπει να αποφασίσω πού τελειώνει το έργο. Αν με ρωτάτε σε ποια φάση βρίσκομαι τώρα, θα σας πω ότι μόλις που έχω βρέξει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μου» συνεχίζει ο εικαστικός που έχει βάλει δρομείς να τρέχουν μέσα στην Τέιτ, διατηρεί δική του μπάντα και γράφει μουσική, ενώ ήχοι από κουδούνια, καμπάνες κι ό,τι άλλο βάζει ο νους χτυπούσαν επί τρία λεπτά –έργο δικής του σύλληψης –σημαίνοντας την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Κι αν η δουλειά του δεν αρέσει, όπως συνέβη λίγο μετά τη βράβευσή του, οπότε και μια οργισμένη φιλότεχνη πέταξε αβγά μέσα στην αίθουσα όπου είχε εκτεθεί το έργο του; «Αν δεν αρέσει, πληγώνομαι, αν και καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να αρέσω σε όλους. Αν δεν καταλαβαίνει κάποιος το έργο μου, το κατανοώ, διότι πολλές φορές δεν καταλαβαίνω εγώ ο ίδιος τον εαυτό μου» λέει και υποστηρίζει ότι δεν συστήνεται ως καλλιτέχνης επειδή αισθάνεται ότι δεν ξέρει τι ακριβώς είναι η τέχνη. «Τέχνη νομίζω ότι είναι αυτό που κάνει ο καθένας μας κι επηρεάζει τους άλλους, είτε είσαι ζωγράφος είτε πωλητής αυτοκινήτων. Ολα είναι δημιουργία. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη δημιουργία που γεννιέται στον δρόμο και σε εκείνη που γεννιέται μέσα σε αυτό το δωμάτιο. Απλώς ό,τι παρουσιάζεται εδώ θα το προσέξεις επειδή για τον λόγο αυτόν έχει φτιαχτεί ο χώρος». Πριν τον αποχαιρετήσουμε, τον ρωτάμε ποια είναι η θέση του για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεδομένου ότι είναι Βρετανός κι επισκέφθηκε το Μουσείο Ακρόπολης. «Σαφέστατα και πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Δεν βρίσκω ούτε ένα επιχείρημα για να παραμένουν στη Βρετανία».

INFO

Ο Μάρτιν Κριντ δίνει διάλεξη σήμερα στις 13.00 στο αμφιθέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 254.

Η έκθεση του Μάρτιν Κριντ θα εγκαινιαστεί στις 27 Μαρτίου στην γκαλερί Καππάτος, Αθηνάς 12.