Κανονικά θα λειτουργήσει την Κυριακή η Εθνική Γλυπτοθήκη, στους χώρους της οποίας φιλοξενείται προσωρινά και η μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της, Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα.

Αν και τη Δευτέρα η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων με ανακοίνωσή της εξέφραζε τη στήριξη της στους υπαλλήλους της Πινακοθήκης ώστε να μην δουλέψουν την Κυριακή, λόγω οφειλομένων δεδουλευμένων τις Κυριακές και τις αργίες, τελικά κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει.
«Οι εργαζόμενοι μας διαβεβαίωσαν ότι θα εργαστούν κανονικά την Κυριακή, καθώς γνωρίζουν ότι έχουμε πράξει ότι ήταν στο χέρι μας για να πληρωθούν. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στη γραφειοκρατία κι όχι σε ολιγωρία. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος να «τιμωρηθεί» η Πινακοθήκη και να μείνει κλειστή», μας λέει η κ. Λαμπράκη- Πλάκα, η οποία τονίζει ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα λειτουργικά έξοδα της Πινακοθήκης με το κόστος επέκτασης του κεντρικού κτιρίου.
Οι 13 φύλακες που εργάζονται σήμερα στο Άλσος Στρατού στο Γουδή (11 ημερήσιοι και δύο που κάνουν χρέη νυχτοφύλακα) δεν επαρκούν σύμφωνα με την διευθύντρια, καθώς για την ασφαλή λειτουργία του μουσείου απαιτούνται 18. Για το λόγο αυτό έχει απευθυνθεί σε χορηγούς, οι οποίοι πληρώνουν ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ώστε να μην υπάρχει κενό στην ασφάλεια.
Χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, υπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση για την πληρωμή των φυλάκων για την εργασία που προσφέρουν τις Κυριακές και τις αργίες, όμως η πληρωμή τους θα αρχίσει από την στιγμή που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης –μετά και την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ενώ τα οφειλόμενα των Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου βρίσκονται στα εντελλόμενα για να πληρωθούν.

Οι υπόλοιπες οικονομικές εκκρεμότητες, σύμφωνα με την Εθνική Πινακοθήκη, θα πρέπει να διεκδικηθούν μέσω της δικαστικής οδού.