Μπορεί το σαπουνόνερο να μας δείξει τον συντομότερο δρόμο ανάμεσα σε τρία σημεία; Μπορεί ένα αντικείμενο να κυλήσει με άνεση στην ανηφόρα; Και μπορεί να στεκόμαστε όρθιοι στο πάτωμα και κάποιος που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά να μας βλέπει να αιωρούμαστε; Τα ερωτήματα ίσως μοιάζουν με αινίγματα και οι απαντήσεις τους να φαντάζουν δύσκολες, όταν όμως φτάσει κάποιος μέχρι το κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών και τη μόνιμη διαδραστική έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω» θα διαπιστώσει ότι τις απαντήσεις μπορούν να δώσουν ακόμη και παιδιά του νηπιαγωγείου μέσα από μία σειρά παιχνιδιών και πειραμάτων, που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία.

Σε δύο ορόφους γεμάτους τραπέζια και ειδικά σχεδιασμένα πολύχρωμα εκπαιδευτικά παιχνίδια (από τους ερευνητές της διδακτικής των μαθηματικών Αρη Μαυρομμάτη και Αποστόλη Παπανικολάου, τον αρχιτέκτονα Νίκο Κουρνιάτη και τον ιστορικό των Επιστημών-μουσικολόγο Χρήστο Τερζή) ανακαλύπτουν πως ο Θαλής ο Μιλήσιος κατάφερε να μετρήσει το ύψος μιας πυραμίδας υπολογίζοντας τη σκιά της. Καλούνται να γεμίσουν δύο τετράγωνα και εν συνεχεία να μεταφέρουν το περιεχόμενο των δύο τετραγώνων σε ένα τρίτο και ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους βλέπουν να παίρνει σάρκα και οστά το πυθαγόρειο θεώρημα μέσα από το παιχνίδι. Μαθαίνουν πώς ο ζωγράφος μπορεί να αποδώσει την προοπτική στον δύο διαστάσεων καμβά του και καλούνται να απαντήσουν αν μια διάφανη ταινία που βρίσκεται μπροστά τους έχει μία ή δύο όψεις. Οι απαντήσεις πολλές φορές μπορεί να μοιάζουν προφανείς, αλλά η λογική συχνά και το πείραμα έρχονται σε αντίθεση με όσα αναμένει ο επισκέπτης.

ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ. «Πρόκειται για παιχνίδια που σχεδιάστηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και σε ενηλίκους και στόχο έχει να καλύψει την ανάγκη της γνώσης και όχι της πληροφόρησης, την οποία μπορεί να αντλήσει κάποιος από το Διαδίκτυο» μας λέει ο Αρης Μαυρομμάτης για το εγχείρημα που χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να προετοιμαστεί και από τον Οκτώβριο που λειτουργεί (αποκλειστικά για σχολικές ομάδες) έως σήμερα έχει υποδεχτεί 10.000 μαθητές, ενώ το εποπτικό υλικό είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά.

Για μια χορταστική εξερεύνηση της έκθεσης απαιτείται περίπου ένα δίωρο και πλέον από τις 21 Μαρτίου θα είναι τα Σαββατοκύριακα ανοιχτή και για μεμονωμένους επισκέπτες. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για μια δράση για παιδιά –εξού και δεν υπάρχει το δόγμα των μουσείων «μην αγγίζετε» –εισιτήριο θα πληρώνουν μόνο τα παιδιά (6 ευρώ) και οι γονείς θα έχουν ελεύθερη είσοδο, όπως είπε ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών, Παύλος Φυρός.

INFO

Η έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω» εγκαινιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16) στις 21 Μαρτίου. Από τις 11.00 έως τις 19.00 με ελεύθερη είσοδο