Οθόρυβος είχε ξεκινήσει λίγο καιρό πριν, με την εμφανέστατη ενόχληση του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στις υποψηφιότητες του αριστουργήματος του Αντρέι Ζβγιάγκιντσεφ «Λεβιάθαν» που χρηματοδοτήθηκε, εν μέρει, από κρατικά κονδύλια.

Πέρυσι, ο αρμόδιος υπουργός Βλαντίμιρ Μεντίνσκι κατηγόρησε την ταινία για «υπαρξιακή απαισιοδοξία» προσθέτοντας: «Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου, τους συναδέλφους μου, τους φίλους ή ακόμα και τους φίλους φίλων μου στους χαρακτήρες του φιλμ. Δεν υπάρχει ούτε ένας ήρωας με θετικό πρόσημο και οι χαρακτήρες δεν είναι αληθινοί Ρώσοι».

Κατηγόρησε, δε, τον σκηνοθέτη πως με την ταινία του ευνοεί τα αντιρωσικά αισθήματα για να κερδίζει βραβεία. «Τι αγαπά; Τα χρυσά αγαλματίδια και τα κόκκινα χαλιά, αυτό είναι ξεκάθαρο».

Δεν είναι όμως μονάχα ο Ζβγιάγκιντσεφ που ενοχλεί. Τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο αρνήθηκε κρατική επιδότηση στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Artdocfest (το μεγαλύτερο της χώρας!) με επιχείρημα τις πολιτικές απόψεις του διευθυντή του Βιτάλι Μάνσκι. «Δεν του το απαγορεύσαμε κιόλας! Ας το κάνει μόνος του, αφού έχει τόσα να καταλογίσει στο κράτος» δήλωσε ο Μεντίνσκι.

ΛΙΣΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. O τελευταίος έκανε ό,τι μπορούσε ούτως ώστε να ψηφιστεί ένας νόμος που θα απαγόρευε την προβολή στις αίθουσες ταινιών που «βεβηλώνουν την εθνική κουλτούρα και υπονομεύουν τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης». Δεν τα κατάφερε.

Τώρα, το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού πηγαίνει το ζήτημα ένα βήμα παραπέρα: εξέδωσε μια λίστα εγκεκριμένων θεμάτων για τις ταινίες που θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος το 2015. Κίνηση που συμπίπτει χρονικά με έναν διαγωνισμό σεναρίου που προκηρύχθηκε από το κράτος τον περασμένο μήνα, καλώντας τους επαγγελματίες για κατάθεση «πατριωτικών» προτάσεων με έπαθλο 100.000 ρούβλια (γύρω στα 1.400 ευρώ).

Ο διευθυντής του τμήματος κινηματογράφου του υπουργείου Βιατσεσλάβ Τελνόφ δήλωσε πως πρόκειται για «συνηθισμένη πρακτική». Η λίστα των εγκεκριμένων θεμάτων περιλαμβάνει τα κάτωθι: 1. Success stories (συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών, των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής κοινωνικής εργασίας). 2. Η Κριμαία και η Ουκρανία στη ρωσική ιστορία. 3. Η στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας: οι νίκες και οι νικητές της. 4. Αναφορές σε παλαιότερες ρωσικές ταινίες. 5. Σύγχρονοι ήρωες στον αγώνα κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς. 6. Μια κοινωνία χωρίς σύνορα: Ατομα με ειδικές ανάγκες. 7. Επέτειοι: η 100ή από την Οκτωβριανή Επανάσταση (2017) ή η 25η από το «πραξικόπημα» του 1991. 8. Οι οικογενειακές αξίες ως το θεμέλιο της κοινωνίας. 9. Ρωσία, μια πολυεθνική χώρα.