Ο γαλλοπολωνός κινηματογραφιστής Ρομάν Πολάνσκι κατέθεσε την Τετάρτη, σε πολωνικό δικαστήριο αναφορικά με αμερικανικό αίτημα για την έκδοσή του σχετικά με μια ποινική καταδίκη του το 1977 για σεξ με ανήλικη.

Ο Ντάριους Μαζούρ, ο δικαστής που προεδρεύει της δίκης η οποία διεξάγεται στην Κρακοβία, δήλωσε πως το δικαστήριο δεν θα εκδώσει σήμερα απόφαση, καθώς χρειάζεται να μελετήσει πρόσθετα έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν από τους συνηγόρους του Πολάνσκι.

«Η διαδικασία δεν θα τερματιστεί σήμερα» δήλωσε ο Μαζούρ.

Ο δικαστής είπε πως οι συνήγοροι του κινηματογραφιστή κατέθεσαν έγγραφα στα αγγλικά και τα γερμανικά από την δίκη για την έκδοσή του που είχε διεξαχθεί το 2010 στην Ελβετία.

Η κατάθεση του Πολάνσκι άρχισε στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών.

Ο 81χρονος Πολάνσι, ο οποίος φορούσε κοστούμι και γραβάτα και έμοιαζε ήρεμος, έφθασε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κρακοβίας συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του. Δεν έκανε κανένα σχόλιο στους δημοσιογράφους. «Ο κ. Πολάνσκι αποφάσισε να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου» δήλωσε η Μπεάτα Γκούρτσικ, εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Η κατάθεση του Πολάνσκι αποφασίσθηκε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών για να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή των εμπλεκομένων προσώπων, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Βάσει της πολωνικής νομοθεσίας, αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του αιτήματος έκδοσης, η υπόθεση θα περάσει στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα λάβει την τελική απόφαση για το αν ο Πολάνσκι θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

Ο τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθέτης είχε δηλώσει ένοχος το 1977 της κατηγορίας ότι έκανε σεξ με ένα 13χρονο κορίτσι στη διάρκεια φωτογράφησης στο Λος Άντζελες κατά την οποία καταναλώθηκαν σαμπάνιες και ναρκωτικά.

Ο Πολάνσκι εξέτισε 42 ημέρες στη φυλακή στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την εισαγγελία για φυλάκιση 90 ημερών. Την επόμενη χρονιά διέφυγε από τις ΗΠΑ πιστεύοντας πως ο δικαστής που εξέταζε την υπόθεση θα ανέτρεπε τη συμφωνία και θα τον έκλεινε χρόνια στη φυλακή.

Το 2009 ο Πολάνσκι συνελήφθη στη Ζυρίχη βάσει αμερικανικού εντάλματος και τέθηκε υπό κράτηση κατ’ οίκον. Απελευθερώθηκε το 2010 αφού οι ελβετικές αρχές αποφάσισαν να μην τον εκδώσουν.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, σύμφωνα με πολλούς πολωνούς παρατηρητές, η έκδοση του Πολάνσκι δεν είναι πιθανή.

Ο σκηνοθέτης επιβεβαίωσε εξάλλου την περασμένη εβδομάδα πως ετοιμάζει μια ταινία για την Υπόθεση Ντρέιφους, μέρος της οποίας θα γυριστεί στην Πολωνία.