Η Κιμ Γκόρντον χώρεσε τη ζωή της σε ένα βιβλίο. Η ροκ περσόνα του συγκροτήματος των Sonic Youth που εκείνη δημιούργησε το 1981 με τον σύντροφό της έως το 2011 Θέρστον Μουρ, έγραψε όσα έμαθε για την τέχνη, τη μουσική, την αγάπη, τον χωρισμό, τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες στην αυτοβιογραφία της «Girl in a Band», που κυκλοφόρησε χθες από τις Εκδόσεις Harper Collins.

Με αυτό το βιβλίο μιλά διακριτικά, χωρίς σκανδαλιστικές λεπτομέρειες –τύπου σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ –με τις οποίες διανθίζονται οι μπεστ-σέλερ βιογραφίες. «Είμαι μάλλον άνθρωπος που με διαβάζει κανείς ανάμεσα στις γραμμές» προειδοποιεί τον αναγνώστη της πριν τον ξεναγήσει στον κόσμο της, στα 27 χρόνια γάμου της με τον Μουρ και στην γκραντζ ατμόσφαιρα της μουσικής των 90s.

«Δεν είναι ένα βιβλίο για τους Sonic Youth, αλλά περισσότερο γράφω για εμένα την ίδια προσπαθώντας να καταλάβω ποια είμαι σήμερα, ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο και στα πρόσωπα και γεγονότα που με καθόρισαν» λέει η Γκόρντον στο σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube με αφορμή την κυκλοφορία του «Girl in a Band». Σε αυτό αναφέρεται στη φιλία της με τον Κερτ Κομπέιν των Nirvana και στη γνωριμία του Γουίλιαμ Μπάροουζ με την κόρη της όταν την έπαιρνε μωρό ακόμη στις περιοδείες των Sonic Youth. Περιγράφει τον τρόπο που η νεαρή, τότε άγνωστη ηθοποιός Κλόε Σεβινί έκανε μια πρώτη εμφάνιση στο βιντεοκλίπ της «Sugar Kane», ενώ αναφέρεται και στη νεαρή Σοφία Κόπολα στην οποία εμπιστεύθηκε την παρουσίαση της δικής της συλλογής μόδας X-Girl.

Κάπου αλλού σχολιάζει τη δημοφιλή σήμερα Λάνα ντελ Ρέι για τις απαξιωτικές δηλώσεις της σχετικά με τον φεμινισμό, σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στο μουσικό περιοδικό «Fader»: «Σήμερα έχουμε κάποια σαν την Λάνα ντελ Ρέι, η οποία δεν ξέρει τι σημαίνει φεμινισμός και θεωρεί ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Στον κόσμο της αυτή η άποψη καταλήγει στην αυτοκαταστροφή. Είτε αυτό σημαίνει οι γυναίκες να κοιμούνται με αηδιαστικούς, ηλικιωμένους άνδρες είτε να αναδεικνύονται σε παροδικές βασίλισσες – ποδηλάτισσες». Το δηκτικό αυτό σχόλιο της Κιμ Γκόρντον αναπαράχθηκε χθες στο twitter. Η ροκ αντιστάρ φιλοξένησε στον δικό της λογαριασμό όλα τα σχόλια των χρηστών, ακόμα και τα αρνητικά. Αλλωστε η δημοσιότητα ευνοεί τις πωλήσεις εξίσου ικανοποιητικά με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις: βιβλιοπαρουσίαση με μουσική περφόρμανς από το νέο της σχήμα Body/Head (το αποτελούν η ίδια και ο Μπιλ Νέις).

Η Κιμ Γκόρντον αναμένεται στην Αθήνα, καλεσμένη του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, για να παρουσιάσει τη δική της καλλιτεχνική προσέγγιση με υλικό από τις συλλογές Μπενάκη. Διάρκεια έκθεσης 1/6 – 30/8