«Θέλω να λογαριάζομαι σαν ένας ταπεινός μαθητής του Βασίλη Τσιτσάνη» είχε πει ο Mίκης Θεοδωράκης. Και φέτος, 100 χρόνια από τη γέννηση του πρώτου και 90 από τη γέννηση του δεύτερου, οι εκλεκτικές συγγένειες των δύο κορυφαίων δημιουργών και ο τρόπος που η σκέψη τους συναντιέται (η πρώτη περίοδος της λαϊκής εργογραφίας του Μίκη έχει έντονη την επιρροή και αφομοιωμένο το ύφος του Τσιτσάνη) γίνονται ο άξονας δύο παραστάσεων στο Θέατρο Badminton, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Ας μην ξεχνάμε πως η βάση της δημιουργίας και των δύο ήταν η κοινωνία. Εδώ μάλιστα, και σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, ανταμώνουν δύο γενιές ερμηνευτών. Η πολύπειρη Ελένη Βιτάλη και δύο τραγουδιστές της νεότερης γενιάς: ο Δώρος Δημοσθένους και ο Ζαχαρίας Καρούνης. «Εχω ξεκινήσει ήδη μια συνεργασία με την Ορχήστρα. Μάλιστα δουλεύουμε σε επιμέλεια του ίδιου του Μίκη το έργο του «Διόνυσος» που θα γίνει παράσταση στο Ηρώδειο το καλοκαίρι. Μαζί θα είναι και το «Ασίκικο πουλάκι» με τον Βασίλη Λέκκα. Εχουμε ήδη κάνει 2-3 ακροάσεις στο πιάνο και είναι μεγάλη εμπειρία να σε διορθώνει και να σου λέει ιστορίες ο ίδιος ο Μίκης» λέει ο Ζαχαρίας Καρούνης δίνοντάς μας και είδηση για το καλοκαίρι. «Τώρα με άξονα το έργο του Τσιτσάνη και του Μίκη, κάνουμε αυτές τις παραστάσεις και με γνώμονα τι τραγούδι πάει στον κάθε τραγουδιστή. Θα έχουμε κομμάτια άγνωστα και δημοφιλή που δείχνουν τη σχέση μεταξύ των δύο συνθετών. Βλέπω πως έχουν άμεση μουσική συγγένεια, άρρηκτα δεμένη, ως μια συνέχεια στην παράδοση. Ας μην ξεχνάμε πως ο Τσιτσάνης βασίστηκε πάνω στους παλιότερούς του, όπως ο Μάρκος ή ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ενώ ο Μίκης βασίστηκε αρχικά σε φόρμες του Τσιτσάνη» συμπληρώνει ο Καρούνης που έχει βαθιά μουσική παιδεία στη βυζαντινή μουσική, ξεχώρισε με το «Μεγάλο μας τσίρκο», ψέλνει σταθερά και τώρα μάλιστα ετοιμάζει νέο δίσκο στη Μικρή Αρκτο.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. «Είναι ιερή στιγμή. Ο μεγαλύτερος εν ζωή δημιουργός και ο μεγαλύτερος λαϊκός συνθέτης. Με τιμά που θα τους τραγουδήσω. Εχουν κοινή θεματολογία. Δανείζονται στοιχεία από παράδοση και βυζαντινή μουσική. Και βέβαια έχουν περάσει και οι δύο δύσκολα και έγραψαν τραγούδια για φτωχολογιά, ελευθερία, καημό, ξενιτιά. Τα κομμάτια τους είναι αγαπημένα, οικεία και χαίρομαι που θα συνεργαστώ με τον Ζαχαρία και την Ελένη Βιτάλη, την οποία μαζί με τη Φλέρυ Νταντωνάκη τις έχω πρότυπα τραγουδίστριες» σημειώνει ο Δώρος Δημοσθένους που ήδη μετράει δυνατές συνεργασίες στην πορεία του, έχει λαμπρές σπουδές μονωδού κι έχει δοκιμαστεί σε πολλά μουσικά είδη. Τώρα ο ίδιος και ο Καρούνης εκπληρώνουν ένα ακόμη όνειρό τους, να συνεργαστούν με τη Βιτάλη και μάλιστα στον καμβά μιας μεγάλης ορχήστρας. «Η μεγάλη ορχήστρα έχει μια τάξη, είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα» λέει ο Καρούνης. Αξίζει να πούμε πως η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ενορχηστρώνει ακριβώς όπως ο Μίκης τα τραγούδια ενσωματώνοντας και τα πιο νέα παιξίματα των μουσικών της. Τα υπόλοιπα, απόψε και αύριο.

INFO

«Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη» από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Ερμηνεύουν: Ελένη Βιτάλη, Δώρος Δημοσθένους, Ζαχαρίας Καρούνης. Θέατρο Badminton (Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, τηλ. 13855 και 210-8840.600). Απόψε και αύριο στις 21.00