«Eξω πάμε καλά». Το παλαιό καραμανλικό ρητό ισχύει χωρίς υπερβολές για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, που σε όλο το δημιουργικό του φάσμα τα τελευταία χρόνια διεκδικεί σταθερά τη δική του θέση μέσα στην παγκόσμια κινηματογραφική αγορά. Κομμάτι αυτής της ανάπτυξης πρέπει να θεωρηθεί και η «γέννηση» της Heretic Outreach, που παίρνει το φεστιβαλικό βάπτισμα του πυρός συμμετέχοντας σε λίγες ημέρες στην Μπερλινάλε.

Η Heretic Outreach αποτελεί παρακλάδι της εταιρείας παραγωγής Heretic των Κωνσταντίνου Κοντοβράκη και Γιώργου Καρναβά και συνιστά μια ιδιαίτερη περίπτωση κινηματογραφικής δραστηριότητας.

Και αυτό επειδή λειτουργεί έχοντας ως γεωγραφικό άξονα τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έναν χώρο στον οποίο οι υπόλοιπες εταιρείες δεν δίνουν μεγάλη βάση. Αντίθετα, η Heretic αλιεύει από εκεί ταινίες για να τις πουλήσει στη συνέχεια ή να τις προωθήσει σε διεθνή φεστιβάλ και να τις διανείμει εναλλακτικά. Ετσι, στο δημιουργικό της κάδρο μπαίνουν η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία και η Κύπρος.

«Είμαστε μια νεόκοπη εταιρεία που βγαίνει από τα δεξιά στο κινηματογραφικό σύστημα που μονοπωλείται από γαλλικές, γερμανικές και βρετανικές εταιρείες», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης. «Oνειρό μας από την πρώτη στιγμή που κάναμε την εταιρεία παραγωγής ήταν να καλύψουμε το κενό που υπάρχει για τη διανομή στο εξωτερικό. Οι έλληνες κινηματογραφιστές κάνουν ταινίες υπό δύσκολες συνθήκες και μετά πρέπει να βγουν να τις πουλήσουν στον ωκεανό που λέγεται παγκόσμια αγορά, εναποθέτοντάς τες σε εταιρείες παραγωγής που προέρχονται από διαφορετική πραγματικότητα» υπογραμμίζει.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΙΛΜ. Στο Βερολίνο η εταιρεία ετοιμάζεται να συστηθεί στο ευρύ σινεφίλ κοινό αφού παρουσιάζει την πρώτη «φουρνιά» ταινιών, μετά την ίδρυσή της το περασμένο φθινόπωρο. Στην κατηγορία Panorama Special του Φεστιβάλ συμμετέχει με την ταινία του ρουμάνου σκηνοθέτη Τούντορ Γκιουργκίου «Why me?», που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της. Πρόκειται για ένα πολιτικό φιλμ που αφηγείται την ιστορία ενός ανερχόμενου εισαγγελέα που προσπαθεί να θεμελιώσει κατηγορία εις βάρος ενός συναδέλφου του που διώκεται για διαφθορά. «Αφηγείται ένα ενδόμυχο παραμύθι πάλης ανάμεσα στην κρατική διαφθορά και στην προσωπική ακεραιότητα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η ιστορία και οι θεματικές θα αντηχήσουν έντονα σε ακροατήρια από διαφορετικά μέρη του κόσμου» δηλώνει η Ιωάννα Στάη, υπεύθυνη φεστιβάλ και πωλήσεων της Heretic.

Η ίδια μετά την εμπειρία της από τη συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία διανομής Eye on Films, φιλοδοξεί να στηρίξει τώρα το ταξίδι των νοτιοανατολικών ταινιών στην κινηματογραφική αγορά. Ως προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική αγορά η Heretic εμφανίζεται με δύο παραγωγές, το «Για πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά και το «The sky above us» του Μαρίνους Γκρόθοφ, μετά την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.