Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι αποφάσεις του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού για τις ταινίες που θα προβάλλονται στις ρωσικές αίθουσες.

Η ρωσική κυβέρνηση θα έχει πλέον την εξουσία να παρεμβαίνει και να επιλέγει ποιες ταινίες θα προβληθούν και πότε.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι στόχος είναι η προώθηση ρωσικών ταινιών έναντι ταινιών του Χόλιγουντ, ωστόσο αυστηροί κανόνες θα ισχύουν και για τις ρωσικές ταινίες.

Συγκεκριμένα, η ρωσική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ζητά από διανομείς ταινιών να μεταφέρουν την ημερομηνία εξόδου χολιγουντιανών ταινιών εάν αυτή συμπίπτει με την ημερομηνία εξόδου ρωσικών ταινιών.

Ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις, είπε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Tass: «Ανησυχούμε για την προβολή στις αίθουσες ρωσικών ταινιών», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αποσβέσουν οι ρωσικές ταινίες το κόστος τους.

«Δεν θα πολεμήσουμε για κάθε ρωσική ταινία, πάντως» έσπευσε να προσθέσει ο Μεντίνσκι, προειδοποιώντας εμμέσως όσους δεν παρουσιάζουν τη Ρωσία με θετικό τρόπο. «Θα υπάρχουν οικονομικές, πολιτικές ή ιδεολογικές προτεραιότητες» τόνισε.

Ο υπουργός Πολιτισμού επιθυμούσε να ψηφιστεί νόμος, ο οποίος θα απαγόρευε την προβολή στις αίθουσες ταινιών που η Μόσχα θεωρεί ότι «βεβηλώνουν την εθνική κουλτούρα, αποτελούν απειλή για την εθνική ενότητα και υπονομεύουν τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης».

Οι προτάσεις, ωστόσο, δεν κατάφεραν να περάσουν από τον έλεγχο άλλων υπουργείων.

Η πρόταση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση σκηνοθετών και παραγωγών.

Πέρυσι, ο Μεντίνσκι είναι προσπαθήσει να εισάγει ένα σύστημα ποσοστώσεων για τις ρωσικές ταινίες. Συγκεκριμένα, είχε εισηγηθεί το ένα πέμπτο των ταινιών που θα προβάλλονταν στη χώρα να ήταν ρωσικές παραγωγές.

Την πρόταση απέρριψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας: «Θα ήταν λάθος να στεναχωρήσουμε τους καταναλωτές, απαγορεύοντας προϊόντα, στα οποία θέλουν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες».

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Ρωσία και η ταινία του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Leviathan, η οποία είναι και υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Η ταινία έλαβε στήριξη -και οικονομική ενίσχυση- από τη ρωσική κυβέρνηση, ωστόσο έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή ασκεί κριτική στην ρωσική ηγεσία.

Μάλιστα, ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίσκι κατηγόρησε την ταινία ότι είναι αρνητική και ότι προωθεί την «υπαρξιακή απαισιοδοξία».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου, τους συναδέλφους μου, τους φίλους ή ακόμα και τους φίλους φίλων μου στους χαρακτήρες του Leviathan».

Η ταινία δείχνει τον αγώνα ενός ανθρώπου να σώσει το σπίτι του από ένα διεφθαρμένο καθεστώς.

Το Leviathan θα προβληθεί στις αίθουσες με λογοκριμένες τις βωμολοχίες, καθώς η Ρωσία έχει απαγορεύσει τη βωμολοχία στην τέχνη.