Πέρασαν τρεις μήνες από τότε που το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ψήφισε για νέο γενικό διευθυντή του τον Χάρη Παπαδόπουλο. Εκτοτε συνέβησαν πολλά. Εναν μήνα πριν ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, που προφανώς δεν ήθελε να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα, επικύρωσε τον διορισμό του εκλεγμένου –αλλά πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι, που λένε, υποχρεώθηκε να τον πάρει πίσω! Γιατί; Μα, εμφανίστηκε ένας αστάθμητος παράγοντας, ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος, επίσης μέλος του ΔΣ, ο οποίος κατέθεσε ένσταση στην προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντή και έτσι ο υπουργός Πολιτισμού πήρε πίσω την υπογραφή του.

Ο Χάρης Παπαδόπουλος ψηφίστηκε τότε από 4 μέλη του ΔΣ (Νίκος Σέκερης, Γιάννης Διαμαντόπουλος, Μπιάνκα Νικολαρεΐζη, Ελπίδα Σκινδήλια), ενώ ο Γρηγόρης Καραντινάκης ψηφίστηκε μόνο από τον Πέτρο Μάρκαρη (πρόεδρο του ΔΣ) και τον εξαίρετο μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη. Μία ψήφος δε, αυτή του κ. Γλέζου, πήγε στον σκηνοθέτη Σπύρο Ταραβήρα.

Στο μεταξύ, η υποστήριξη στο πρόσωπο του Καραντινάκη υπήρξε εντυπωσιακή. Οχι μόνο από την Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου ή από τον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων, αλλά και από ονόματα όπως αυτά του Κώστα Γαβρά και του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ. Παράλληλα ο Παπαδόπουλος θυμήθηκε το αγαπημένο του σπορ και κατέθεσε μήνυση κατά του υπουργού Πολιτισμού, στον οποίο καταλογίζει δόλο. Ηξερε, λέει, πως εγώ δε σηκώνω οικονομικές ατασθαλίες, και γι’ αυτό πήρε πίσω την υπογραφή του.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που ο Πέτρος Μάρκαρης αποφάσισε χθες να υποβάλει την παραίτησή του στον υπουργό. «Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι σχέσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις» ξεκινά ο συγγραφέας, για να τονίσει στη συνέχεια πως «η σύγκρουση αυτή έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των συνεδριάσεων του ΔΣ και έχει μεταφερθεί στους διαδρόμους του ΕΚΚ, όπου κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ένα μέλος να αποκαλεί το άλλο «προδότη» (προφανώς επειδή δεν ψήφισε τον κ. Χάρη Παπαδόπουλο) και το άλλο να απειλεί τον «αντίπαλό» του ότι τον έχει φακελώσει και μπορεί να τον κάψει», ενώ κλείνει λέγοντας πως «ο μόνος λόγος για τον οποίο άντεξα ώς σήμερα […] ήταν η επιθυμία μου να εγκρίνει το ΔΣ ώς το τέλος του παρελθόντος χρόνου τις αξιολογηθείσες προτάσεις για τη χρηματοδότηση ταινιών». Κάτι που όμως δεν σημαίνει πως τα λεφτά έχουν δοθεί, καθώς οι λογιστές του Κέντρου έχουν τη συνήθεια να ασκούν τη δική τους, προσωπική πολιτική απέναντι στις αποφάσεις του Συμβουλίου –ακόμη και για ταινίες ήδη ολοκληρωμένες.