Ο 50χρονος Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, γιος του ηγέτη της Κούβας, Ραούλ Κάστρο και της Βίλμα Εσπίν, ηρωίδας της κουβανικής επανάστασης, συναντήθηκε με έλληνες δημοσιογράφους και τοποθετήθηκε σε ζητήματα που αφορούν το βιβλίο του «Το τίμημα της ισχύος-η αυτοκρατορία του τρόμου» το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από την εταιρεία διανομής New star.

Όπως ανέφερε ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, το βιβλίο πραγματεύεται «την κρατική τρομοκρατία ενάντια στην Κούβα και στον υπόλοιπο κόσμο από τις ΗΠΑ, μία πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ εδώ και 200 χρόνια».

O γιος του Ραούλ Κάστρο και ανιψιός του Φιντέλ, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του αναφερόμενος καταρχήν στην απελευθέρωση των «5 Κουβανών Πατριωτών» μετά από 16 χρόνια φυλάκισής τους στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την πράξη «μεγάλη νίκη του κουβανικού λαού και της αλληλεγγύης προς αυτόν».

Ο Αλεχάντρο Κάστρο έφτασε στην Ελλάδα για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του και με αφορμή το αφιέρωμα στον κουβανικό κινηματογράφο (8-14/1, στον κινηματογράφο Studio).

Η επίσκεψή του συνέπεσε με τη θλιβερή συγκυρία του αιματοβαμένου τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του Charlie Hebdo στο Παρίσι.

«Καταδικάζουμε την τρομοκρατία. Η Κούβα έχει δείξει την απέχθειά της στις τρομοκρατικές ενέργειες. Την έχουμε ζήσει και ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός όταν αυτές έχουν τη στήριξη κυβερνήσεων όπως των ΗΠΑ, που πολλές φορές προώθησαν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Κούβας. Αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν» σημείωσε και συνέχισε: «υπάρχουν πολλοί τρομοκράτες που κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι στο έδαφος των ΗΠΑ».

Επίσης, αναφέρθηκε σε ενέργειες του Τζορτζ Μπους για να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αξιολόγηση της τρομοκρατίας, γεγονός που, όπως τόνισε, δεν επιτρέπει την ουσιαστική καταπολέμησή της.

Όσο για τη χαλάρωση του ασφυκτικού εμπάργκο στην Κούβα και την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσων με τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 1961, ο Αλεχάντρο Κάστρο χαρακτήρισε παρήγορο το γεγονός ότι «ακούσαμε τον Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίζει πόσο λάθος ήταν η πολιτική των δέκα προηγούμενων προέδρων των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα».

Ακόμη, αναφέρθηκε στο πρόσφατο διάγγελμα του Ραούλ Κάστρο ο οποίος υπογράμμισε ότι «παρά το σημαντικό βήμα που σηματοδοτεί την αρχή μίας διαδικασίας» συνεχίζεται ο αποκλεισμός που έχει προκαλέσει δεινά στην Κούβα, όπως π.χ. η απαγόρευση εισαγωγής φαρμάκων στο νησί.

«Γι’ αυτό και το κύριο όργανο τρομοκρατίας στην Κούβα παραμένει ο οικονομικός, χρηματοπιστωτικός, ανθρωπιστικός αποκλεισμός που ισχύει εκ μέρους των ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια».

Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν θα παρουσιάσει το βιβλίο του τη Δευτέρα 12/1, στο Αλκυονίς ΝEW STAR ART CINEMA.