Πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 104 ετών η ηθοποιός Λουίζ Ράινερ, που έγραψε ιστορία ως η πρώτη ηθοποιός που κέρδισε δύο διαδοχικά Όσκαρ τη δεκαετία του 1930.

Η γεννημένη στη Γερμανία ηθοποιός αναδείχθηκε καλύτερη ηθοποιός από την Ακαδημία του Χόλιγουντ το 1936 και το 1937 για τους ρόλους της στις ταινίες «The Great Ziegfeld» και «The Good Earth».

Μάλιστα στο πρώτο φιλμ είχε μια ολιγόλεπτη εμφάνιση, αλλά η Ακαδημία τής απένειμε το Οσκαρ γιατί έκανε ιδιαίτερα αισθητή στο κοινό την παρουσία της.

Η Ράινερ είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στο Χόλιγουντ μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, το 1935. Μέχρι τότε είχε παίξει σε γερμανικές ταινίες.

Το επίτευγμά της τής έφερε πολλές προτάσεις, αποτέλεσε όμως και ένα είδος «κατάρας».

Η ίδια είχε δηλώσει ότι τα δύο Όσκαρ ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να της συμβεί, καθώς αυτό έδινε τη δυνατότητα στην MGM, το στούντιο με το οποίο είχε υπογράψει η Ράινερ, να της δίνει όποιους ρόλους ήθελε εκείνο.

Αφού συγκρούστηκε με το στούντιο, ζητώντας δημιουργική ελευθερία, έσπασε το συμβόλαιό της.

«Πρακτικά ήμουν μία μηχανή, ένα εργαλείο σε ένα μεγάλο, μεγάλο εργοστάσιο και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Και έτσι έφυγα. Πήγα μακριά. Το έσκασα. Ναι, το έσκασα» είχε δηλώσει η ίδια.

Η τελευταία μεγάλη της ταινία γυρίστηκε το 1943. Από τότε εμφανιζόταν αραιά και που σε ταινίες και σειρές.

Έκανε μία εμφάνιση στην σειρά Το Πλοίο της Αγάπης το 1984. Ο τελευταίο μεγάλος της ρόλος ήταν στην ταινία The Gambler.