Ακόμη σοβαρότερη τροπή λαμβάνει ο κυβερνοπόλεμος κατά της Sony Pictures εξαιτίας της ταινίας The Interview με θέμα τη δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Μετά την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας, τη διαρροή e-mail και προσωπικών δεδομένων, καθώς και υπό έκδοση ταινιών, οι απειλές χάκερ -με αναφορές μάλιστα στην 11η Σεπτεμβρίου- να εξαπολύσουν επιθέσεις στις αίθουσες οδήγησαν στην ακύρωση της πρεμιέρας του φιλμ στη Νέα Υόρκη.

Εκπρόσωπος της αλυσίδας κινηματογράφων Landmark που επρόκειτο να φιλοξενήσει την πρεμιέρα ανακοίνωσε πως η προβολή ακυρώθηκε στη σκιά των απειλών της ομάδας που αυτοαποκαλείται Guardians of Peace (Φύλακες της Ειρήνης) ότι «ο κόσμος θα γεμίσει με φόβο».

Πρόκειται για την ίδια ομάδα που έδωσε στη δημοσιότητα τα δεκάδες χιλιάδες e-mail και προσωπικά δεδομένα που εκλάπησαν από το δίκτυο της Sony, κυβερνοεπίθεση η οποία όλα δείχνουν πως προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα και έχει τεράστιο κόστος για τη Sony.

«Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Σας συστήνουμε να μείνετε μακριά από τις αίθουσες. Εάν το σπίτι σας βρίσκεται κοντά, καλύτερα να φύγετε. Για ό,τι και να συμβεί τις επόμενες ημέρες, υπεύθυνη είναι η απληστία της Sony Pictures» έχει προειδοποιήσει η οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος της Landmark δεν έδωσε επίσημη αιτιολογία για την ακύρωση της πρεμιέρας.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που υποδεικνύουν ενεργή συνωμοσία κατά των αιθουσών κινηματογράφων», υπογράμμισε όμως, πως ακόμη αναλύει τα μηνύματα της οργάνωσης.

Ελήφθησαν πάντως, πρόσθετα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Η Sony άφησε στις κινηματογραφικές αίθουσες την απόφαση εάν θα προβάλλουν την ταινία, στην οποία δύο αμερικανοί δημοσιογράφοι (Τζέιμς Φράνκο, Σεθ Ρόγκεν) συνεργάζονται με τη CIA για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η αλυσίδα Carmike Cinemas, η οποία λειτουργεί 278 αίθουσες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν η πρώτη που ακύρωσε τις προγραμματισμένες προβολές της ταινίας.

Ωστόσο, άλλοι κινηματογράφοι έχουν στηρίξει την προβολή της ταινίας. «Εάν την διανείμουν, θα την δείξουμε. Η Sony έχει δικαίωμα να κάνει την ταινία, έχουμε δικαίωμα να την δείξουμε και η λογοκρισία γενικώς είναι κακό πράγμα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής των Look Cinemas.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Τζέιμς Φράνκο και Σεθ Ρόγκεν έχουν εν τω μεταξύ ακυρώσει προγραμματισμένες εμφανίσεις τους για την προώθηση της ταινίας, περιλαμβανομένων συνεντεύξεων στις διάσημες εκπομπές Late Night και Tonight, προς αποφυγή περαιτέρω πυροδότησης της κατάστασης.

Οι «Φύλακες της Ειρήνης» έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα νέο υλικό που υπέκλεψαν από τα συστήματα της Sony, λέγοντας πως πρόκειται για «χριστουγεννιάτικο δώρο»… Πρόκειται για 32.000 email από και προς τον πρόεδρο της Sony Entertainment Μάικλ Λίντον.

Ήδη οι χάκερ έχουν διαρρεύσει χιλιάδες ιδιωτικά e-mail της εταιρείας, αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης και μισθολογικές πληροφορίες φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τη Sony Pictures, η οποία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μηνύσεις πρώην υπαλλήλων της που μπορεί να της κοστίσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Δύο πρώην εργαζόμενοι στην παραγωγή ταινιών της Sony κατέθεσαν μήνυση κατηγορώντας την εταιρεία ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει σχεδόν 50.000 υπαλλήλους ότι υπεκλάπησαν δεδομένα, όπως ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, οι μισθολογικές καταστάσεις και ιατρικό ιστορικό.

Είχε προηγηθεί η μήνυση άλλων δύο πρώην υπαλλήλων κατά της Sony για μη παροχή επαρκούς ασφάλειας εκ μέρους της εταιρείας προς αποφυγή της εισβολής χάκερ στα συστήματά της.

Η Sony Pictures είχε επιχειρήσει νωρίτερα να περιορίσει τον αντίκτυπο της ζημιάς ερχόμενη σε επαφή με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για να μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση ορισμένων e-mail που εκθέτουν παραγωγούς και την ίδια την αντιπρόεδρο της Sony Έιμι Πασκάλ με «πικρά σχόλια» για σταρ, ανάμεσα στους οποίους η Αντζελίνα Τζολί και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.