Στις επιστημονικές ανακοινώσεις που θα γίνουν το Σάββατο στο υπουργείο Πολιτισμού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον αναφορικά με την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση της πορείας

της έρευνας, τρεις μήνες μετά την είσοδο των αρχαιολόγων στον αρχαίο

τάφο.

Ομιλητές στην εκδήλωση

  • Κ. Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, με θέμα: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014)».
  • Μιχ. Λεφαντζής, αρχιτέκτονας, με θέμα: «Η σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις».
  • Δημ. Εγγλέζος, πολιτικός μηχανικός, με θέμα: «Ο ρόλος του πολιτικού μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».

Την εκδήλωση θα συντονίσουν ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης και ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αρχαιολόγος, Νίκος Σταμπουλίδης.

Το ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας είναι μεγάλο. Το περασμένο Σάββατο τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας επανέλαβε ότι η έρευνα δεν έχει τελειώσει και οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από τα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης που πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ.

Όσον αφορά στον σκελετό που βρέθηκε κάτω από το δάπεδο σφράγισης του τρίτου θαλάμου του αρχαίου τάφου, νεώτερα στοιχεία για την «ταυτότητα» (φύλο, ηλικία) του νεκρού δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα την έρευνα θα αναλάβουν έλληνες επιστήμονες.