Αφού λύσαμε το ότι πετάει ο γάιδαρος, ήρθε η ώρα να δούμε ότι πετάει και ο σκύλος. Και μάλιστα κάνει και ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο. Μια πτώση που ολοκληρώνεται σε 22 (κινηματογραφικά) λεπτά. Υστερα ένας σκεϊτμπορντεράς μέσα σε επτά λεπτά συμπυκνώνει το δέος που ένιωσε ως πιτσιρικάς όταν για πρώτη φορά στη ζωή του είδε έναν μεγαλύτερό του να κάνει άλμα με σκέιτμπορντ, ενώ τέσσερις φίλοι «καλύπτουν» την απόσταση Αλάσκα – Καναδάς, με μύρια όσα απρόοπτα στο ενδιάμεσο, μέσα σε ένα τεταρτάκι.

Οι φανατικοί, εν Ελλάδι, των υπαίθριων δραστηριοτήτων και των εξτρίμ σπορ αποφάσισαν να καθιερώσουν ένα ετήσιο ραντεβού. Ο λόγος τούς ανήκει –διά στόματος του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, εκ των εμπνευστών και διοργανωτών: «Επιθυμούμε και φιλοδοξούμε, μέσα από μια σειρά προβολών και παράλληλων δράσεων, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μαζευόμαστε, να ανταλλάσσουμε ιδέες και να τις κάνουμε πράξη, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που αγαπάμε και ενισχύοντας μια περιβαλλοντική συνείδηση που ο κόσμος μας έχει τόσο πολύ ανάγκη».

Η πρώτη αυτή συνάντηση – γιορτή τους, το Adventure Film Festival, στο θέατρο του Κολλεγίου Ψυχικού περιλαμβάνει 20 ταινίες –οι 12 σε πρώτη προβολή –με εντυπωσιακά πλάνα από τοπία εκπληκτικού φυσικού κάλλους και γερές δόσεις αδρεναλίνης. Αποτελείται επίσης από εκθέσεις φωτογραφίας καταξιωμένων ελλήνων φωτογράφων (Γκιριτζιώτης, Δανιηλίδης, Καλτσάς, Κατωπόδης, Λέφας, Ματσούκα) και πλαισιώνεται με ομιλίες (ή αλλιώς inspirational talks) και παρουσιάσεις θεμάτων με περιβαλλοντική διάσταση από σύγχρονους θρύλους του ορεινού και θαλάσσιου αθλητισμού που δοκίμασαν τα όριά τους, σωματικά και πνευματικά και διηγούνται περιπέτειες και βιώματα που τους οδήγησαν σε ηθικά διδάγματα. Η 15λεπτη ομιλία του Πάνου Αθανασιάδη –από τους γκουρού των μοναχικών αναβάσεων –με αφορμή την προσπάθεια της πρόσφατης ελληνικής αποστολής να πατήσει στην κορυφή Κ2 (με υψόμετρο 8.611 είναι η δεύτερη μετά το Εβερεστ) είναι ένα παράδειγμα. Αλλωστε τα βουνά, αν τα αφουγκραστείς, έχουν να σου μεταδώσουν πολλά λένε οι παλιοί και έμπειροι.

INFO

Adventure Film Festival, Κυριακή 30 Νοεμβρίου (11.00), θέατρο Κολλεγίου Ψυχικού (Στεφάνου Δέλτα 15, Φιλοθέη). Πληροφορίες στo http://www.adventurefilmfestival.gr. Εισιτήρια 6-12 ευρώ (προπώληση 10 ευρώ).