Μοιάζει σαν κινηματογραφικό σενάριο αλλά για εκείνους είναι πραγματικότητα. Οι Electric Litany δισκογραφούν το δεύτερό τους άλμπουμ και έχουν παραγωγό τον Αλαν Πάρσονς, ο οποίος συμμετείχε ως μηχανικός ήχου στην παραγωγή εμβληματικών δίσκων των Beatles και των Pink Floyd, όπως το «Let it be» και το «Dark side of the moon»! Η ελληνική μπάντα που έχει ως βάση της το Λονδίνο συζητήθηκε πάντως περισσότερο για την απόφασή της τον περασμένο Μάιο να ακυρώσει συναυλίες της στον Πειραιά και στον Βόλο, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εχοντας μεσολαβήσει τόσοι μήνες και τόσα γεγονότα, εξακολουθούν να έχουν την ίδια ματιά; Οπως λέει ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του γκρουπ Αλέξης Μίαρης, εκείνο που ζητούσαν τότε ήταν να αρχίσει μια κουβέντα και η αλήθεια είναι ότι το πέτυχαν: «Η κίνησή μας ήταν συμβολική και θέλαμε να λειτουργήσει ας πούμε ως μια υπενθύμιση. Καλό είναι, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, οι άνθρωποι που βρίσκονται στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και όσοι έχουν κάποιο βήμα, να μιλούν τουλάχιστον για εκείνα που βλέπουν, ο καθένας με τον τρόπο του. Πάνω απ’ όλα όμως να μην το βουλώνουμε για να μη συνηθίζουμε στη βαρβαρότητα».

Η πολυεθνική μπάντα –με τον Αλέξανδρο (φωνή, κιθάρα, πιάνο, τσέλο, synths), τον Richard Simic (ντραμς, κρουστά), τον Benjamin Prince (synths) και τον Αλεξ Δεληγιάννη (μπάσο) –σχηματίστηκε το 2007. Το πρώτο τους CD το έβγαλαν ύστερα από τρία χρόνια, με πρόβες σε άδεια δημόσια κτίρια για να κάνουν την τελική ηχογράφηση σε μια εγκαταλειμμένη εκκλησία του 1895 στο Βόρειο Λονδίνο. Τον τίτλο του άλμπουμ τους τον δανείστηκαν από ένα κομμάτι του Ian Hawgood, το «How to be a child & Win the War» το οποίο ο Μίαρης είχε αφιερώσει στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008.

Τώρα κρατούν στα χέρια τους το δεύτερο CD τους –«Enduring Days You Will Overcome» –με την υπογραφή του Αλαν Πάρσονς και μάλιστα χωρίς να έχει πάρει αμοιβή. Η χρηματοδότηση του δίσκου έγινε με τη μέθοδο του crowdfunding. Ο Αλέξανδρος περιγράφει την υπέροχη συνάντησή τους: «Ο Αλαν όντως δεν πληρώθηκε. Οταν έφυγε αυτό «σύννεφο» από τη μέση –όταν του είπαμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά –η συνεργασία έγινε πιο ουσιαστική. Ατελείωτες ώρες δουλειάς με γνώμονα μόνο τη μουσική και τον ήχο».

Αυτό ήταν το μεγάλο τους κέρδος και όπως υπογραμμίζει ο τραγουδιστής του γκρουπ: «Σχεδόν οποιαδήποτε δημιουργία στην τέχνη υποτάσσεται σε κανόνες αγοράς. Τα περισσότερα έργα πρέπει, ντε και καλά, να είναι ελκυστικά, να ανταποκρίνονται σε οικονομικούς όρους ή ακόμη να κρίνονται από αυτούς. Υπάρχει μια ηλίθια εξίσωση αξίας-κέρδους ακόμη και στη γέννηση του έργου. Η συνεργασία μας με τον Αλαν είναι η τρανή απόδειξη πως δεν γίνονται όλα για τα φράγκα». Η φράση «Nothing ever ends» στο ένθετο του CD με μια φωτογραφία του γαλαξία έρχεται ως συνέχεια των παραπάνω και ως υπόσχεση.