Τη δεκαετία του 1990 ήταν τα jungle parties του Χρήστου Καλοπήτα που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των απανταχού κλάμπερ. Σήμερα είναι τα mobile parties, βραδιές που δεν επαναλαμβάνονται σταθερά σε συγκεκριμένους χώρους, αλλά κάθε φορά μετακομίζουν σε άλλη εγκατάσταση, ακόμα και σε μαγαζιά που δεν είναι καταγεγραμμένα ως κλαμπ. «Δεν χαρακτηρίζονται από την έδρα τους, αλλά από τους διοργανωτές και την ιδέα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν λίγο αργότερα από την ηλεκτρονική μουσική, όταν οι διοργανώσεις πέρασαν και σε χέρια promoters και jockeys εκτός των ιδιοκτητών», αναφέρει ο Tonny Lasar από την ομάδα των Deltalfalamda. Mαζί με τον Jose Amba και τον Klaap, έφτιαξαν την ομάδα το καλοκαίρι του 2013. Για τις βραδιές τους επιλέγουν κλαμπ που υποστηρίζουν τη σύγχρονη ηλεκτρονική – χορευτική μουσική που παίζουν.

Από τις ντίσκο των μεταναστών του πρώην ανατολικού μπλοκ στην Αθήνα, οι Amateurboyz έφτασαν να παίζουν τη μουσική τους σε μεγάλες σκηνές σήμερα. «Οταν ξεκινήσαμε το 2004, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Θέλαμε να εστιάσουμε στη μουσική και να βάλουμε το κόσμο σε μια διαδικασία για να βγει από τα τετριμμένα, να πάει σε χώρους και γειτονιές που δεν είχε πάει ποτέ, να ντυθεί διαφορετικά και να χαλαρώσει χορεύοντας», δηλώνει ο Θοδωρής που μαζί με τον Σπύρο αποτελούν τα βασικά μέλη του γκρουπ.

Social media. Από τα πρώτα γκρουπ που ασχολήθηκαν με τα mobile parties είναι και οι Blend Athens που εμφανίστηκαν το 2005. Τα μέλη τους, οι Λορένζο Παπαχρυσάνθου, Mikrr, Manolaco, Sysex Athens, Νίκος Κουμεντακάκης, Μαριλέλλα Αντωνοπούλου και Giorgio Valcano, κάνουν βραδιές γεμάτες από techno, tech house και house μουσική και απευθύνονται στο κοινό τους μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και του ηλεκτρικού Τύπου. Σαν ένα ταξίδι με διαφορετικό προορισμό αντιμετωπίζει η ομάδα Gletzair το κάθε πάρτι που διοργανώνει. Για τον σκοπό αυτό καλεί μέσω της σελίδας στο facebook το κοινό της να ακολουθεί διαφορετικό κάθε φορά dress code που ταιριάζει με τον προορισμό αλλά πάντα υπό τους ήχους της deep, tech house και techno μουσικής. Τα μέλη της, οι Νίκος Πήττας, Chris Kas, Nikolas Gale, Νίκος Κοσμίδης, Μάνος Φραγκιαδής και Ηλιοστάλαχτη Λυμπέρη ταξιδεύουν τους φαν τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

«Σε αντίθεση με το κοινό ενός club που έχει συνηθίσει να πηγαίνει σε συγκεκριμένη τοποθεσία, ένα κινητό πάρτι έρχεται αντιμέτωπο με τη σχετικά απρόθυμη στάση του κοινού να μετακινείται σε χώρους που δεν γνωρίζει ήδη. Ειδικά στην underground σκηνή είναι αρκετά δύσκολο να πείσεις το κοινό να επιλέξει έναν διαφορετικό χώρο και ακόμα δυσκολότερο ν’ ακούσει έναν καλλιτέχνη που ίσως δεν τον γνωρίζει», υπογραμμίζει η Ναυσικά Μαυρομούστακου από τους Revolt! Εκείνοι γεννήθηκαν το 2013 και πια συνηθίζουν να παίζουν τις underground house και techno μελωδίες τους σε μεγάλες σκηνές και άδειους χώρους που μπορούν να μεταμορφώσουν. Γι’ αυτό και τα μέλη τους, οι Fares Benouhiba, Mr. Roussos, Anestie Gomez και Κοσμάς Σερπετίνης μαζί με τη Ναυσικά ετοιμάζουν αναρτήσεις στο facebook και αφίσες που κολλούν στους δρόμους.

Με ένα μεγάλο πάρτι στο Βρυσάκι γιόρτασε η ομάδα Needless το ντεμπούτο της στον χώρο των mobile parties τα Χριστούγεννα του 2011. Οι τέσσερις φίλοι, που παίζουν κατά βάση σύγχρονη χορευτική ηλεκτρονική μουσική, έχουν στόχο να αλλάζουν κάθε φορά τον χώρο των events τους και να μην τα κάνουν σε χαρακτηρισμένα κλαμπ. Γι’ αυτό και ενημερώνουν το κοινό τους όχι μόνο των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και με τον πατροπαράδοτο τρόπο: από στόμα σε στόμα. «Πρέπει όλη την ώρα να έχεις τα αφτιά σου ανοιχτά για να βρίσκεις διαφορετικούς χώρους. Μετά να τους φανταστείς στημένους σωστά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να είσαι καθ’ όλα νομότυπος σε σχέση με το οικονομικό – ασφαλιστικό κομμάτι, πράγμα δύσκολο σε χώρους μη οργανωμένους όμως», καταλήγουν τα μέλη της ομάδας.