Πέθανε, σε ηλικία 83 ετών, ο Μάικ Νίκολς, ο σκηνοθέτης του «Πρωτάρη» και ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει βραβεία Οσκαρ, Εμι, Τόνι και Γκράμι.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε την Πέμτπη ο πρόεδρος του τηλεοπτικού καναλιού ABC News Τζέιμς Γκόλντστον. Ο Νίκολς ήταν παντρεμένος, επί 26 χρόνια, με τη γνωστή δημοσιογράφο και παρουσιάστρια ειδήσεων του ABC, Νταϊάν Σόγιερ, με την οποία έχει τρία παιδιά.

Ο Μάικ Νίκολς, γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου 1931 στο Βερολίνο, βραβεύθηκε με Οσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «Ο Πρωτάρης» το 1968, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Ντάστιν Χόφμαν και η Αν Μπάνκροφτ.

Το τρέιλερ του «Πρωτάρη»

Ηταν επίσης, υποψήφιος για τρία ακόμα Οσκαρ σκηνοθεσίας.

Στο πλούσιο βιογραφικό του συγκαταλέγονται και οι ταινίες «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του 1966, που απέσπασε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους και Σκηνοθεσίας, «Η Γνωριμία της Σάρκας» του 1971, «Εργαζόμενο Κορίτσι» του 1988, «Εξ’ Επαφής» του 2004, καθώς και η πολυβραβευμένη τηλεοπτική μίνι σειρά «Ο Θεός Ξέχασε τον Παράδεισο» (Angels in America, 2003) με θέμα την επιδημία του AIDS, για το HBO.

Ο σκηνοθέτης ανέβασε επίσης στο Μπρόντγουεϊ τις παραστάσεις Ξυπόλητοι στο Πάρκο, Το Παράξενο Ζευγάρι, Οι Ηλίθιοι και Σπάμαλοτ.

Ο Νίκολς έχει κερδίσει τα περισσότερα θεατρικά βραβεία Τόνι από κάθε άλλο σκηνοθέτη, εννέα συνολικά.

Πριν τον θάνατό του, ετοίμαζε, για λογαριασμό του HBO, την τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού έργου Master Class με θέμα τη ζωή της Μαρίας Κάλας, στην οποία θα πρωταγωνιστούσε η Μέριλ Στριπ.