«Σαν τρελό» πουλάει το σινγκλ Do They Know It’s Christmas των Band Aid 30, του συγκροτήματος «ειδικού σκοπού» που φέρει την σφραγίδα του Μπομπ Γκέλντοφ. Το ρεκόρ πωλήσεων αποκάλυψε ο ίδιος ο ιρλανδός μουσικός, δηλώνοντας ότι η ανταπόκριση του κόσμου «είναι εντυπωσιακή».

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη ηχογράφηση, το 1984, ο γνωστός για το φιλανθρωπικό έργο του Μπομπ Γκέλντοφ αποφάσισε να επαναλάβει την πρωτοβουλία Band Aid και να ενώσει στο στούντιο τις φωνές διάσημων τραγουδιστών.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του «Do They Know It’s Christmas», που υπογράφουν ο Γκέλντοφ και ο τραγουδιστής των Ultravox Μιντζ Γιουρ, θα διατεθούν για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου και «όπως βλέπουμε από το iTunes, πουλάει σαν τρελό. Μέσα σε τέσσερα-πέντε λεπτά είχαμε συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο λίρες» δήλωσε ο Γκέλντοφ στον βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio 4.

Στην πρώτη ηχογράφηση συμμετείχαν ορισμένοι από τους διασημότερους καλλιτέχνες της εποχής: Μπόνο, Τζορτζ Μάικλ, Στινγκ, Φιλ Κόλινς και πολλοί άλλοι. Τα έσοδα από τις πωλήσεις είχαν διατεθεί για την αντιμετώπιση του λιμού στην Αφρική. Το τραγούδι επανεκδόθηκε άλλες δύο φορές, το 1989 και το 2004.

Τώρα, στο στούντιο μπήκαν οι One Direction, καθώς και οι τραγουδιστές Μπόνο, Εντ Σίραν και Σαμ Σμιθ.

Προς το παρόν το τραγούδι διατίθεται μόνο μέσω διαδικτύου, ενώ σε το CD single αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρεις εβδομάδες.