Με την ταινία του Κορνέλ Μούντρουτσο «Λευκός Θεός» άνοιξε η αυλαία το βράδυ της Παρασκευής το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο ούγγρος σκηνοθέτης παρουσίασε ο ίδιος την ταινία, η οποία αναφέρεται σε μία εξέγερση σκύλων, αλλά στην πραγματικότητα -όπως λέει ο ίδιος- αποτελεί μία παραβολή για την άνοδο του φασισμού στη χώρα του.

Το Φεστιβάλ που διαρκεί έως τις 9 Νοεμβρίου, πραγματοποιεί συνολικό αφιέρωμα στο έργο του Μούντρουτσο.

Στη δεκαήμερη γιορτή του σινεμά θα παραστούν σημαντικές κινηματογραφικές προσωπικότητες: η ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα, ο σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ και ο Ραμίν Μπαχράνι, ο ιρανικής καταγωγής εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά.

Δυστυχώς, ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν που επρόκειτο να βρεθεί στην Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει την νέα του ταινία «The Cut» με θέμα την γενοκτονία των Αρμενίων, δεν θα παραστεί τελικά λόγω ασθενείας.

Στη λήξη του Φεστιβάλ θα προβληθεί ο φετινός Χρυσός Λέοντας της Βενετίας: η ταινία του Σουηδού Ρόι Αντερσον με τον υπέροχο τίτλο «Ενα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του».

Στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το φιλμ Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ και το Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου και αφιερώνει σημαντικό μέρος του προγράμματός του στο ελληνικό σινεμά. Συνολικά, 36 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν φέτος στη διοργάνωση, ενώ 11 ελληνικά project και ταινίες θα παρουσιαστούν στο τμήμα της Αγοράς, στα τμήματα Crossroads και Works in Progress.

Φέτος το κοινό έδωσε παρών, συμμετέχοντας ψηφοφορία για τις αγαπημένες του ελληνικές ταινίες. Είκοσι ταινίες επιλέχθηκαν μέσα από μια λίστα 200 ταινιών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη, στο αφιέρωμα «1914 – 2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος».

Επίσης, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει αφιερώματα στη Χάνα Σιγκούλα, τον Ρόι Άντερσον, τον Ζέλιμιρ Ζίλνικ, τον Ραμίν Μπαχράνι και τον Κορνέλ Μουντρούτσο.

Δέκα ταινίες που αναμένεται να ξεχωρίσουν

«Λευκός Θεός»

Ο Λευκός Θεός του Μούντρουτσο προβλήθηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αποσπώντας το βραβείο του τμήματος. Η κυβέρνηση υιοθετεί αυστηρά μέτρα εναντίον των ημίαιμων σκύλων. Καθώς ένα 13χρονο κορίτσι προσπαθεί να σώσει τον σκύλο της, οι σκύλοι εξεγείρονται εναντίον της ανθρωπότητας. Η ταινία θα προβληθεί στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

«Λεβιάθαν»

Η ταινία που κατάφερε να μιλήσει για την πολιτική διαφθορά στη Ρωσία, χωρίς να χάσει τη στήριξη της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (η Επιστροφή) αφηγείται την ιστορία ενός άνδρας που πρέπει να παλέψει για να μη χάσει τη γη και την επιχείρησή του, εξαιτίας των ορέξεων ενός διεφθαρμένου δημάρχου. Η ταινία απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου και είναι υποψήφια και για Όσκαρ.

«Χειμερία Νάρκη»

Η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, έχει παρομοιαστεί από πολλούς κριτικούς με έργο του Τσέχοφ. Η ταινία του Νούρι Μπίλκε Τσεϊλάν αφηγείται την ιστορία του Αϊντίν, ενός συνταξιούχου ηθοποιού που έχει ένα μικρό ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία και ζει με τη νέα σύζυγό του Νιχάλ και την αδελφή του Νέκλα. Το χειμώνα το ξενοδοχείο γίνεται καταφύγιο, αλλά και θέατρο των εντάσεών τους.

«Ταξικός Εχθρός»

Την εξαιρετική Ida έχουμε ήδη την ευκαιρία να τη δούμε στις αίθουσες, αλλά το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεκδικεί και η ταινία Ταξικός Εχθρός του Ροκ Μπίτσεκ. Η σχέση ανάμεσα στους μαθητές και στον δάσκαλο γερμανικών εντείνεται. Όταν μία μαθήτρια αυτοκτονεί, οι συμμαθητές της κατηγορούν τον καθηγητή ως υπαίτιο για το θάνατό της. Η ταινία από τη Σλοβενία έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία σε ξένα Φεστιβάλ και θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της παρουσίασης των ταινιών που διεκδικούν το βραβείο της Ευρωβουλής (η τρίτη υποψήφια ταινία είναι Τα Κορίτσια της Σελίν Σιαμά από τη Γαλλία).

«The Cut»

Η ταινία του Φατίχ Ακίν που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, ασχολείται με την γενοκτονία των Αρμενίων. Ο σκηνοθέτης δεν κατάφερε να βρει τούρκους ηθοποιούς να εργαστούν στην ταινία του, ενώ δέχθηκε μέχρι και απειλές για τη ζωή του. Η ιστορία ξεκινά το 1915, όταν η τουρκική αστυνομία μαζεύει στο Μαρντίν όλους τους αρμένιους άνδρες της πόλης, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται κι ο νεαρός σιδεράς, Ναζαρέτ Μανουγκιάν. Χρόνια αργότερα, αφού κατορθώνει να επιβιώσει από τη φρίκη της γενοκτονίας, ο Ναζαρέτ μαθαίνει πως οι δύο κόρες του, τις οποίες έχει να δει από κείνη τη νύχτα, είναι ακόμη ζωντανές και ξεκινά ένα ταξίδι για να τις βρει.

«Νορβηγία»

Μπορούν στο ελληνικό σινεμά να «χωρέσουν» βρικόλακες και η νυχτερινή ζωή της Αθήνας; Μπορούν, απαντά ο σκηνοθέτης Γιάννης Βεσλεμές και παρουσιάζει τη Νορβηγία, η οποία συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Η υπόθεση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το 1984, ο βρικόλακας -και δεινός χορευτής- Ζανό φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα. Το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στη Ντίσκο Ζαρντόζ θα συναντήσει μία ιερόδουλο, την Αλίκη και τον νορβηγό ντίλερ Πήτερ. Μαζί τους θα αναλάβει μια ύποπτη δουλειά που θα τον οδηγήσει στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

«Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα»

Η νέα ταινία των αδελφών Νταρντέν απέσπασε ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά σχόλια στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών. Η Σαντρά καλείται να πείσει τους συναδέλφους της να δεχθούν να εγκαταλείψουν το μπόνους τους, προκειμένου εκείνη να κρατήσει τη δουλειά της. Και καθώς έχει μπροστά της ένα Σαββατοκύριακο μέχρι την νέα ψηφοφορία, θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τα καταφέρει. Κοινωνικό σινεμά από τους βέλγους σκηνοθέτες, με μία εξαιρετική Μαριόν Κοτιγιάρ στον κεντρικό ρόλο.

«Βικτόρια»

Με το «φρέσκο» ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ CinEast στο Λουξεμβούργο, το Βικτόρια από τη Βουλγαρία έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Η Μποριάνα είναι αποφασισμένη να μην κάνει παιδί στην κομμουνιστική Βουλγαρία. Η κόρη της Βικτόρια έρχεται στον κόσμο το 1979 κι ανακηρύσσεται το μωρό της δεκαετίας. Χαϊδεμένη ώς τα εννιά της χρόνια από το κράτος-πατέρα, η δεκαετία της φήμης της κατακρημνίζεται μαζί με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κομμουνισμό. Τι συμβαίνει, όμως, με τη σχέση μητέρας – κόρης;

«99 Σπιτικά»

Με ένα πραγματικά ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά ασχολείται ο Ραμίν Μπαχράνι. Ο οικοδόμος Ντένις Νας απελπίζεται ότι ένας διεφθαρμένος μεσίτης καταφέρνει να επιτύχει την έξωση του ίδιου και της οικογένειάς του. Σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει το σπίτι του, ο Ντένις θα συμφωνήσει να εργαστεί για τον εν λόγω μεσίτη. Η ταινία με πρωταγωνιστές τους Άντριου Γκάρφιλντ, Μάικλ Σάνον και Λόρα Ντερν απέσπασε πολύ καλές κριτικές στο Φεστιβάλ Βενετίας όπου προβλήθηκε.

«Ενα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του»

Άλλη μία σουρεαλιστική δημιουργία από τον σπουδαίο σκηνοθέτη, Ρόι Άντερσον. Ο Άντερσον μιλά για ακόμα μία φορά για την ανθρώπινη ύπαρξη, μέσα από σκετσάκια που διαθέτουν ένα ιδιότυπο χιούμορ. Η ταινία ενθουσίασε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και έφυγε με τον Χρυσό Λέοντα. Στη Θεσσαλονίκη θα προβληθεί στη λήξη του Φεστιβάλ.