Κάθε Παρασκευή βράδυ δύο ηθοποιοί ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου ΠΚ και χωρίς σενάριο δημιουργούν θεατρικά έργα. Ο Μενέλαος Πρόκος και η Βασιλική Κίσσα ζητάνε από το κοινό μια απλή πρόταση, εμπνέονται από τις ιδέες που θα τους δώσει και από εκεί και πέρα δημιουργούν το έργο. Κάπως έτσι λειτουργεί ο αυτοσχεδιασμός και έτσι κάθε παράσταση είναι πάντα διαφορετική από την άλλη.

«Υπάρχουν διάφορες μορφές αυτοσχεδιασμού» είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Πρόκος, ιδρυτής της σχολής θεατρικού αυτοσχεδιασμού Improvibe. «Κάθε βράδυ το κοινό βλέπει δύο σχήματα. Πρώτα παίζει ένας guest θίασος και μετά ο δικός μου θίασος, οι Bus Και. Εμείς φτιάχνουμε ένα ολόκληρο έργο με αρχή, μέση και τέλος όπου δημιουργούμε όλους τους χαρακτήρες, βάσει της έμπνευσης που θα πάρουμε από την πρόταση του κοινού. Και επειδή ο δικός μου ο θίασος είναι δύο ατόμων, όλοι οι χαρακτήρες, όλες οι σκηνές και οτιδήποτε βγει στην πλοκή παίζεται από τους δύο μας. Οπότε μπορεί ταυτόχρονα να παίξουμε πολυάριθμους χαρακτήρες».

Οι δύο ηθοποιοί βοηθούν το κοινό να τους δώσει μια πρόταση. Γίνεται πολύ εύκολο καθώς λόγω ονόματος –Bus Και –η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό είναι το λεωφορείο. Οπότε αρχικά ζητάνε κάποια πράγματα που να έχουν σχέση με αυτό, όπως μια περίεργη εμπειρία μέσα σε ένα λεωφορείο ή κάτι που είδαν γραμμένο σε μια στάση λεωφορείου και από εκεί εμπνέονται.

«Ωραία περνάμε, δεν έχουμε παράπονο» συνεχίζει ο κ. Πρόκος. «Επειδή όλη η δημιουργία είναι πολύ αυθόρμητη και όλες οι αντιδράσεις είναι πολύ αληθινές, στην ουσία όλο το χιούμορ βγαίνει από εκεί. Δεν είναι σαν το stand up, το γέλιο βγαίνει από μόνο του λόγω των ειλικρινών αντιδράσεων του κοινού».

Μήπως όμως ο αυτοσχεδιασμός τείνει να γίνει τάση; «Δεν μπορώ να το αναγνωρίσω ως τάση. Μαζί με τη Βασιλική Κίσσα, ηθοποιό και εκπαιδεύτρια αυτοσχεδιασμού, σχηματίσαμε τους Bus Και και λειτουργούμε τη σχολή Improvibe που είναι η πρώτη αυτής της μορφής θεάτρου που άνοιξε στην Ελλάδα και η μοναδική αυτή τη στιγμή». Ενα από τα πράγματα που επιδιώκουν να κάνουν είναι να εξοικειώσουν το κοινό με τον αυτοσχεδιασμό ως μορφή θεάτρου. «Είμαστε οι μόνοι που κάνουμε αυτή τη μορφή και η πρώτη φορά που παίζεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να δει ότι υπάρχει θέατρο που είναι εντελώς διαφορετικό από τη συνηθισμένη μορφή θεάτρου. Και το απολαμβάνουν».

Τα πάντα με το σώμα

Σκηνικά και κοστούμια υπάρχουν ανάλογα με τις παραστάσεις, χωρίς να είναι απαραίτητο, διότι ο Μενέλαος Πρόκος και η Βασιλική Κίσσα δημιουργούν τα πάντα με το σώμα και τις κινήσεις τους. «Αρέσει στον κόσμο να δίνει προτάσεις, κυρίως γιατί νιώθει ότι είναι κομμάτι αυτής της παράστασης. Λένε δε ότι αν δεν ήμουν εγώ στο κοινό δεν θα υπήρχε αυτή η παράσταση» αναφέρουν.