Σχεδόν δέκα χρόνια μετάτην κυκλοφορία του τραγουδιού του «You are beautiful», το οποίο πούλησε πάνω από τέσσερα εκατ. αντίτυπα και ήταν υποψήφιο για βραβείο Grammy, ο Τζέιμς Μπλαντ ζητάει συγγνώμη που το κυκλοφόρησε

Μιλώντας στο Hello παραδέχτηκε πως πως το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν «ενοχλητικό» εξαιτίας κυρίως του τρόπου που υπερπροωθήθηκε το 2005 δημιουργώντας αισθήματα κορεσμού στο κοινό και στιγματίζοντάς τον ως τραγουδιστή για γυναίκες.

«Υπήρχε ένα τραγούδι που εξανάγκασαν τον κόσμο να το καταναλώσει, το «You’re Beautiful», και έγινε ενοχλητικό και έπειτα άρχισαν να συγχέουν τον καλλιτέχνη με την ίδια τη φράση» είπε ο 40χρονος βρετανός τραγουδιστής στο περιοδικό.

«Στο τέλος της ημέρας, η δισκογραφική εταιρεία με είχε κατατάξει ως τον τραγουδιστή που θα απευθύνεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών του «Νοικοκυρές σε απόγνωση» και έτσι χάνεις το 50% του πληθυσμού», σχολίασε.

Τα σχόλια του Μπλαντ οδήγησαν το περιοδικό NME να χαρακτηρίσει το «You’re Beautiful» ως «το χειρότερο κομμάτι όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο». Σε άλλη λίστα το γλυκερό και επίμονο τραγούδι του στέκεται «επάξια» δίπλα στο «Barbie Girl», το «Never Gonna Give You Up» του Ρικ Αστλεϊ και το «Mambo No 5» του Λου Βέγκα.

Από την κυκλοφορία του και έπειτα το «You are beautiful» έχει πολλές φορές αποσπάσει τον τίτλο του χειρότερου κομματιού, ενώ έχει εμπνεύσει τον σατιρικό περφόρμερ Γιάνκοβιτς να γυρίσει την παρωδία «You are Pitiful».

Ο Μπλαντ στην ίδια συνέντευξη του στο Hello υποστηρίζει πως είναι ένας διασκεδαστικός τύπος, σε αντίθεση με το θλιμμένο πρόσωπο που εμφανίζεται στα τραγούδια του. «Το μάρκετινγκ με μετέτρεψε σε ένα εξωφρενικά σοβαρό πρόσωπο, που όπως γνωρίζουν όλοι οι φίλοι μου, δεν έχω καμία σχέση με αυτό. Έχω μερικά συναισθηματικά άθλια τραγούδια, από τα οποία έγινα γνωστός, αλλά θεωρώ πως έκλεισε αυτό το κομμάτι πια. Ο κόσμος βλέπει ότι δεν παίρνω τα πράγματα τόσο κατάκαρδα».

Ο βρετανός τραγουδοποιός ο οποίος υπηρέτησε στο Κόσοβο με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το 2012 ότι θέλει να εγκαταλείψει τη μουσική βιομηχανία ώστε να αποσυρθεί στην βίλα του στην Ισπανία. Η δήλωση του αυτή είχε προκαλέσει πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλά από τα οποία ήταν χλευαστικά. Ωστόσο η ανακοίνωση αυτή αποδείχθηκε υπερβολική καθώς το πιο πρόσφατο άλμπουμ του με τίτλο «Moon Landing» θα επανεκδοθεί σε ειδική έκδοση τον επόμενο μήνα.

Τον Σεπτέμβριο ο Μπλαντ παντρεύτηκε την σύντροφο του Σοφία Γουέλεσλι, εγγονή του δούκα του Ουέλινγκτον, σε μια μικρή τελετή στην Μαγιόρκα. Ο ίδιος δήλωσε: «Το να έχεις παιδιά φαίνεται εκπληκτικό. Πολλοί από τους φίλους μου και την οικογένεια μου έχουν. Θα ήτανκρίμα αν εμείς δεν έχουμε αυτή την εμπειρία. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει απλά να πάρω έναν σκύλο».