Λεφτά υπάρχουν. Κτίριο υπάρχει. Εργα τέχνης υπάρχουν. Τότε γιατί δεν ανοίγει επιτέλους το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο παλιό εργοστάσιο Φιξ, μεταξύ των Λεωφόρων Συγγρού και Καλλιρρόης; «Μπορεί να ανοίξει το πρώτο δίμηνο του 2015, αν υπάρχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα έχει τη βούληση και την ικανότητα να λάβει αποφάσεις που θα κλείσουν διοικητικά το έργο» λέει η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση, λίγες ημέρες μετά τη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του μουσείου εναντίον της και την παραίτηση της αντιπροέδρου του Σοφίας Στάικου, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Χωρίς να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το ερώτημα που έθεσε η ίδια, «ποιος και γιατί δεν θέλει να ανοίξει το μουσείο», χωρίς προσωπικές επιθέσεις όπως πολλοί περίμεναν και με διατύπωση παραπόνων για τη στάση του ΔΣ, ξεκαθάρισε ότι κύρια προτεραιότητα είναι να ανοίξει το κτίριο Φιξ. «Εχουμε έτοιμο το κτίριο, τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 3 εκατ. ευρώ και σχεδόν όλες τις μελέτες. Δεν έχουμε τον κινητό εξοπλισμό (γερανογέφυρες, υπολογιστές, τηλέφωνα), αλλά και τις κατασκευές που απατούνται για την παρουσίαση των έργων στα πέντε επίπεδα του νέου κτιρίου, για την υλοποίηση των οποίων απαιτούνται γύρω στις 20 ημέρες» είπε ενώπιον δημοσιογράφων που είχαν κληθεί αλλά και μερίδας του εικαστικού κόσμου.

Βαθύτερη αιτία του πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη διευθύντρια και στο ΔΣ φαίνεται ότι είναι η τροπολογία του 2008, λόγω της οποίας έμεινε ως μοναδικό όργανο διοίκησης και αποφάσεων το ΔΣ ψαλιδίζοντας τις αρμοδιότητες του εκάστοτε διευθυντή.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ. Αφορμή έδωσε μία σειρά από μελέτες – για τη μηχανοργάνωση του μουσείου, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τα οπτικοακουστικά μέσα μεταξύ των άλλων – για τις οποίες, σύμφωνα με τη διευθύντρια, άρχισε η συνεργασία με τους μελετητές «για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος» εν γνώσει του ΔΣ. Εκείνο κατόπιν – σύμφωνα με την Αννα Καφέτση – αρνήθηκε να προχωρήσει στην ανάθεσή τους παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα.

Το κόστος τους δε, που εκτιμάται περί τις 60.000 ευρώ θα καλυπτόταν από τα 3 εκατ. ευρώ της δωρεάς Νιάρχου και εν συνεχεία από τις 180.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΥΠΠΟΑ για τον σκοπό αυτό, όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχε πολύμηνη καθυστέρηση στην ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που χρειαζόταν για την απορρόφηση της δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, κάτι που από τον Απρίλιο έγινε μόλις προ ημερών.

Πρόβλημα όμως υπήρξε και με τις μελέτες σχετικά με το πώς θα στηθούν τα έργα εντός του μουσείου, οι οποίες παρότι εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων, δεν έχουν εγκριθεί από το ΔΣ.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ. Τις κατηγορίες περί προσκομμάτων και καθυστερήσεων εκ μέρους του ΔΣ διέψευσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρός του ομότιμος καθηγητής Νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νικόλαος Κλαμαρής, ο οποίος μας είπε ότι «από τα τέλη Μαρτίου που αναλάβαμε έχουμε κάνει 35 συνεδριάσεις, αριθμός πρωτοφανής, επομένως δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι εμείς εμποδίζουμε. Για μας πρωταρχικό ρόλο παίζει να τηρούνται οι προδιαγραφές νομιμότητας, το οποίο ενδέχεται να προκαλεί καθυστερήσεις.

Η εντολή που πήραμε από την κυβέρνηση όταν αναλάβαμε ήταν «νόμιμη και χρηστή διοίκηση». Αυτό κάποιες φορές ενοχλεί, αλλά τι να κάνουμε;».

Ωστόσο, όπως λέει, δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις μελών του ΔΣ, παρότι σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Πολιτισμού το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται καυτό για την τύχη όσων έχουν διοικητικό ρόλο στο ΕΜΣΤ. Οσο για την κατηγορία που περιείχε η ανακοίνωση του ΔΣ προ ημερών, σύμφωνα με την οποία η Αννα Καφέτση καταχωρίζει τα νέα αποκτήματα των συλλογών με μολύβι στο βιβλίο εισαγωγής, εκείνη υποστηρίζει ότι όλη η καταγραφή γίνεται ηλεκτρονικά και κατόπιν εγκρίσεως του ΔΣ και είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά και στον ετήσιο απολογισμό. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΕΜΣΤ να μετακινηθεί από το Ωδείο Αθηνών προτού μετακομίσει επισήμως στην οριστική έδρα του, κάτι που θα συμβεί αφού παραληφθεί έστω προσωρινά το κτίριο Φιξ από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο είναι έτοιμο από τον Φεβρουάριο.

* Σκληρή θέση απέναντι στην Αννα Καφέτση πήρε χθες με ανακοίνωσή του και το Εικαστικό Επιμελητήριο, καταγγέλλοντας ότι «υποβιβάζει την λειτουργία του ΕΜΣΤ σε προσωπική της υπόθεση» και επισημαίνει την ανάγκη «να ερευνηθούν πρακτικές που ακολουθεί η διευθύντρια (…) διότι θέτουν ευθέως ζητήματα νομιμότητας σε ό,τι αφορά τη διαχείρηση της περιουσίας του μουσείου».