Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να τιμήσει τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου ζητώντας τη βοήθεια του κοινού, το οποίο και κάλεσε να επιλέξει από μία, μάλλον αυθαίρετη λίστα, τις δικές του ταινίες που αγάπησε. Η λίστα που προέκυψε μάλλον καλύπτει τους πάντες. Σημειώστε δε πως η βωβή ταινία «Κοινωνική σαπίλα» θα προβληθεί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής που γράφηκε ειδικά για το φιλμ από τον Χάρη Γκατζόφλια (ο ίδιος σε πιάνο, κρουστά, ακορντεόν και ο Μιγκέλ Μιχαηλίδης στο βιολί).

Εκτός αφιερώματος όμως υπάρχει και η σύγχρονη παραγωγή. Συνολικά 36 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν φέτος στη διοργάνωση, 10 ελληνικά projects και ταινίες θα παρουσιαστούν στο τμήμα της Αγοράς, ενώ συνολικά επτά ταινίες θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή στη διοργάνωση.

Η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ αφηγείται την περιπέτεια ενός φωτοφοβικού βρικόλακα (Βαγγέλης Μουρίκης) ώς τα έγκατα της Γης. Γυρισμένο στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη, το «Forget Me Not» του Γιάννη Φάγκρα εστιάζει στην ιστορία δύο εραστών στην άκρη του κόσμου – στους βασικούς ρόλους οι Αλίκη Δανέζη – Κνούτσεν και Γιάννης Στάνκογλου.

Στρέφοντας το βλέμμα στην Ελλάδα τού σήμερα, ο Δημήτρης Κολλάτος καταθέτει τη δική του οπτική στην ταινία «Η εκδίκηση του Διονύσου». Η ταινία «Πολκ» των Βλαδίμηρου Νικολούζου και Νίκου Νικολόπουλου πραγματοποιεί ένα ταξίδι μέσα από τον χρόνο και τη μνήμη με αφορμή την ιστορικής σημασίας δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

Με φόντο το Παρίσι, στην ταινία «Ως το κόκαλο» του Θοδωρή Κουτσάφτη, μια γυναίκα αγωνίζεται να αποκαταστήσει την αλήθεια με αφορμή μια πλεκτάνη. Δέσμια μιας σκληρής καθημερινότητας η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Βασίλισσα Αντιγόνη» του Τηλέμαχου Αλεξίου, ταυτίζεται με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ακολουθώντας μια αβέβαιη διαδρομή. Αντιμέτωπος με εύθραυστες προσωπικές ισορροπίες βρίσκεται ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας «Dark Illusion» του Μάνου Καρυστινού.

Θα προβληθούν επίσης οι ταινίες «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, «Εκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα, «Για πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, «7 θυμοί» του Χρήστου Βούπουρα, «Μητριαρχία» του Νίκου Κορνήλιου, «Ανεμιστήρας» του Δημήτρη Μπίτου, ενώ μια ακραία εμπειρία βιώνει και η ηρωίδα του φιλμ «Α» του Στάθη Αθανασίου.

*Από 31 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον. Το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.filmfestival.gr