Είναι από τους σημαντικότερους κωμικούς της νέας γενιάς και το Χόλιγουντ του το ανταπέδωσε επιλέγοντάς τον να παρουσιάσει την τελετή απονομής των 87ων Οσκαρ. Ποιος όμως είναι ο 41χρονος σήμερα Νιλ Πάτρικ Χάρις, ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στο σινεμά με την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Πολ Βερχόφεν «Starship Troopers»το 1997 και έγινε παγκοσμίως διάσημος από την τηλεόραση στη δημοφιλή σειρά «Ηow I met Your Mother»;

Στη σειρά ο Νιλ Πάτρικ Χάρις υποδύεται έναν αθεράπευτο γυναικά. Στην πραγματικότητα είναι από τους πιο γνωστούς δηλωμένους ομοφυλόφιλους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μάλιστα στην ολοκαίνουρια αυτοβιογραφία του με τίτλο «Choose your own Autobiography»που κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου, αποκαλύπτει πώς κατάλαβε ότι είναι γκέι.

Συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έπειτα από ένα φιλικό φιλί που αντάλλαξε με τον ηθοποιό Μπαρτ Ρέινολντς.

Ο Νιλ Πάτρικ Χάρις ήταν έφηβος όταν έπαιξε στη βραχύβια τηλεοπτική σειρά «B.L. Stryker» στην οποία πρωταγωνιστούσε ως μάτσο ντετέκτιβ ο Μπαρτ Ρέινολντς. Στο τέλος μιας σκηνής ο 78χρονος σήμερα Ρέινολντς έσκυψε και φίλησε τον Χάρις θέλοντας να κάνει χιούμορ. Ολο το τηλεοπτικό συνεργείο το βρήκε αρκετά αστείο, ο Χάρις όμως αισθάνθηκε άβολα καθώς εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε πως είναι ομοφυλόφιλος, γράφει ο ίδιος.

Ο Χάρις είναι πλέον παντρεμένος με τον 39χρονο αμερικάνο ηθοποιό Ντέιβιντ Μπέρτκα, με τον οποίο είναι ζευγάρι από το 2004 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά με παρένθετη μητέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail» στην αυτοβιογραφία του περιγράφεται το ταξίδι της αποδοχής της σεξουαλικής του ταυτότητας, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους αγαπημένους του.

Ο πολυτάλαντος Νιλ Πάτρικ Χάρις είχε δηλώσει το 2006: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να διαψεύσω οποιεσδήποτε φήμες ή παρανοήσεις και είμαι πολύ περήφανος να πω ότι είμαι ένας πολύ ικανοποιημένος γκέι άνθρωπος που ζω τη ζωή μου στο έπακρο και αισθάνομαι πολύ τυχερός που εργάζομαι με θαυμάσιους ανθρώπους στο χώρο που αγαπώ».