Mια νέα σελίδα στον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανάμεσα στην καλλιτεχνική του διευθύντρια Αννα Καφέτση και στο Διοικητικό Συμβούλιο βλέπει το φως της δημοσιότητας. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές χρονίζει αλλά, αν και είναι γνωστή, δεν είναι πολλά τα λεπτομερή επεισόδιά της που έχουν δημοσιοποιηθεί. Η νέα τούτη εξέλιξη ωστόσο φαίνεται πως θα πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις.

Με μια λάβρα ανακοίνωσή του που εστάλη στα δημοσιογραφικά γραφεία μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του γραφείου της νομικής συμβούλου του ΕΜΣΤ Αικατερίνης Καφτάνη, το ΔΣ αναφέρει ότι «κατ’ επανάληψη η διευθύντρια του Μουσείου έχει υποστηρίξει ότι «το Μουσείο είναι εκείνη», αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του διοικητικού οργάνου του ΕΜΣΤ που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο» και την κατηγορεί για «αλλοίωση αποφάσεων», απόκρυψη εγγράφων, αυθαίρετες και αυταρχικές ενέργειες, ενώ της προσάπτει ότι «ένα μεγάλο μέρος των έργων τέχνης είναι με εντολή της καταγεγραμμένα στο Γενικό Βιβλίο Εισαγωγής Εργων του ΕΜΣΤ με μολύβι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται». Προσθέτει δε ότι «έχουν απορριφθεί δωρεές φιλοτέχνων προς το Μουσείο για άγνωστους λόγους χωρίς μάλιστα να έχει ενημερωθεί για αυτό κανένας, ούτε καν το Διοικητικό Συμβούλιο».

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για το μουσείο κατά την οποία αν και το κτίριο – έδρα του (το παλιό εργοστάσιο Φιξ επί της Λεωφόρου Συγγρού) είναι έτοιμο δεν έχει ακόμη παραληφθεί από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα εγκαινιασθεί καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που σχετίζονται τόσο με την κατάθεση ορισμένων οριστικών μελετών όσο και με την πρόσληψη προσωπικού μεταξύ άλλων και μόλις προ ολίγων ημερών συστάθηκε ο μη κερδοσκοπικός φορέας για τη διαχείριση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση μελετών και έργων, απαραίτητων για τη λειτουργία του χώρου.

«Το καταλαβαίνετε ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση» μας έλεγε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. «Οι καταγγελίες είναι βαριές και θα διατάξω έρευνα για να διαπιστώσω τι ακριβώς συμβαίνει». Αλλωστε τα προβλήματα συνεργασίας ανάμεσα στην Αννα Καφέτση και στο ΔΣ έχουν ήδη προβληματίσει την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, κάτι που έγινε σαφές και από την υφυπουργό Αντζελα Γκερέκου, η οποία άφησε να εννοηθεί προ ημερών ότι ενδέχεται να προστεθεί ένα πρόσωπο – καταλύτης που θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του μουσείου.

«ΤΑ ΝΕΑ» εντόπισαν τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση στο Λονδίνο, καθώς επισκέπτεται τη μεγάλη εικαστική φουάρ Frieze για την αγορά έργων τέχνης με σκοπό τον εμπλουτισμό των μόνιμων συλλογών του μουσείου, δεν θέλησε όμως να σχολιάσει την ανακοίνωση καθώς ενημερώθηκε για την ύπαρξή της από τους δημοσιογράφους και επιφυλάχθηκε να το κάνει τις επόμενες ημέρες.