Μετά την ευρωπαϊκή της εμπειρία στις Βρυξέλλες, η «Λυσιστράτη» έμαθε γερμανικά και ετοιμάζει βαλίτσες για Αυστρία. Η παράσταση «Lysistrata project» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αφού εισέπραξε το χειροκρότημα του ελληνικού κοινού στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο και έπαιξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Art Carnuntum. Το έργο, που υπογράφει σκηνοθετικά ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, θα ανοίξει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που έχει την έδρα του στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Καρνούντουμ, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Βιέννης.

Στις 4 Οκτωβρίου λοιπόν, το προσεχές Σάββατο, στη σκηνή του Art Carnuntum θα ανέβουν οι Γιολάντα Μπαλαούρα, Λουκία Βασιλείου, Ιωάννα Παγιατάκη και Μομώ Βλάχου για να παίξουν μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής κωμωδίας του Αριστοφάνη. Γιατί εδώ ο μύθος παρουσιάζεται μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου και των συνεπειών τους και ενσαρκώνεται στις φιγούρες τεσσάρων γυναικών που ετοιμάζονται να καταλάβουν το Κοινοβούλιο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο κάθε είδους πόλεμος.

Η πλοκή του παραμένει σύγχρονη και είναι κι αυτό ένα στοιχείο που έκανε τον πολυβραβευμένο ελληνοϊταλό σκηνοθέτη, σκηνογράφο και μεταφραστή Πιέρο Μπορντίν, διευθυντή του Φεστιβάλ, να επιλέξει την παράσταση και να την εντάξει στο πρόγραμμα της διοργάνωσης που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο Καρνούντουμ. Θέλοντας λοιπόν ο Γιάννης Παρασκευόπουλος να προσαρμόσει εν μέρει το έργο στα δεδομένα της Αυστρίας, εμπλούτισε το σενάριο με κείμενο στη γερμανική γλώσσα, χωρίς ωστόσο να πειράξει τους βασικούς άξονες εξέλιξης της ιστορίας.

Ετσι λοιπόν οι ξένοι θεατές θα παρακολουθήσουν τις περιπέτειες της Λυσιστράτης, της ηρωίδας που επινόησε ο Αριστοφάνης και τοποθέτησε στην καρδιά του εικοσαετούς Πελοποννησιακού Πολέμου το 411 π.Χ., η οποία συγκεντρώνει τις γυναίκες από όλες τις περιοχές της χώρας για να τους προτείνει ένα σχέδιο εξόδου από τον πόλεμο. Το σχέδιο που έχει συλλάβει η Λυσιστράτη, έχοντας ως απώτερο στόχο την επίτευξη της ειρήνης, είναι διπλό. Από τη μια, η σεξουαλική αποχή. Από την άλλη, η κατάληψη του δημόσιου ταμείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται το κωμικό στοιχείο και η πολιτική διάσταση του έργου.

Στην εκδοχή του «Lysistrata project» η πλοκή της κωμωδίας μεταφέρεται στην καρδιά της Ευρώπης. Οι γυναίκες που καλεί θα μπορούσαν να είναι οι εκπρόσωποι των χωρών της Μεσόγειου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Και η ειρήνη που θέλει να επιβάλει είναι η αφύπνιση της συνείδησής τους. Πέρα από τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία έχει κάνει και την ελεύθερη απόδοση του έργου, στους συντελεστές του έργου περιλαμβάνονται επίσης η Σοφία Παπαδοπούλου που επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Δημοσθένης Πάνος ο οποίος ανέλαβε την οργάνωση παραγωγής, ενώ βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Εύα Κουμανδράκη και ο Απόστολης Καραούλης. Τέλος, ειδική συνεργάτις είναι η Αμαλία Κοντογιάννη.