Τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στη γυναίκα που κατάφερε να γίνει σύμβολο δημιουργικότητας, κύρους και δύναμης, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, θα φιλοξενήσει την 1η Οκτωβρίου (ώρα 20:00) η αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του ΜΜΑ στο πλαίσιο του Megaron Plus.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας θα παρουσιάσει ένα ζωντανό «θεατρικό ντοκιμαντέρ» σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ.

Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό αφήγημα διάρκειας 50 λεπτών, βασισμένο στα λεγόμενα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, έτσι όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο 16ωρο αρχειακό υλικό του Θανάση Λάλα, ο οποίος θα αναγνώσει επίσης αποσπάσματα κειμένων.

Η διεθνούς κύρους βυζαντινολόγος υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του φημισμένου γαλλικού πανεπιστημιακού ιδρύματος. Είναι επίσης πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

Στην πολυετή ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία, έχει αναλάβει κατά καιρούς σημαντικές θέσεις σε αξιόλογους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς. Για το έργο της έχει τιμηθεί με πλήθος βραβεία και διακρίσεις σε πολλές χώρες.

Η συγγραφική της δραστηριότητα είναι πλούσια, ενώ καλείται συχνά να παρουσιάσει ομιλίες και διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τη Βυζαντινή Ιστορία.

Η είσοδος στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι των Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 18:30.

Επίσης, η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.). Η μετάδοση είναι ανοικτή σε όλο το κοινό μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία